Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse

Veckans nummer Publicerad: 2021-01-14 15:14

Den globala coronakrisen har blivit en katalysator för förtrycket av kristna minoriteter, enligt Open Doors som i veckan presenterar sin årliga rapport World Watch List 2021. För sjunde året stiger förföljelsen mot kristna globalt och för första gången har inget av de 50 värsta länderna under 60 poäng, enligt Open Doors beräkningar.

– Att allt fler kristna förföljs borde vara en väckarklocka för oss som lever i vår del av världen. Vi har själva fått känna av restriktioner på grund av pandemin, men vi kan fortfarande göra det vi vill göra, vi kan säga vad vi vill och uttrycka oss som vi vill, säger Peter Paulsson, Open Doors Sverige.

Den internationella hjälp- och människorättsorganisationen Open Doors har gett ut en lista över länder där kristna förföljs sedan 1970-talet, men listan har finslipats med åren. Den så kal­lade World Watch List med de 50 länder där kristna förföljs mest har kommit årligen sedan 1993. I de 50 länder som finns på årets lista räknar man med att ungefär 309 miljoner kristna förföljs för sin tros skull – förföljelsen beskrivs i samtliga länder som mycket allvarlig. Totalt nämner Open Doors 74 länder med 340 miljoner kristna som förföljs – från 41 poäng och uppåt.

– Det är inte så att man räknar med att alla i ett land förföljs, utan man gör också beräkningar ut­ifrån hur det ser ut i olika områden och regioner inom länderna, berättar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, när Hemmets Vän besöker de nya lokalerna i Örebro. Han förklarar att arbetet växer i Sverige och hur de just nu ser över en strategi för att bli ännu tydligare i sina rapporter och bevakningar av olika länder.

– Vi ser fortfarande att vi har väldigt mycket kvar att göra. Alla typer av kyrkor, alla kristna bör veta vad som händer med kristenheten. Vi vill också ha bra på fötterna för att till exempel kunna gå in med förslag till Sveriges regering och andra beslutsfattare om vad som pågår i olika länder, fortsätter han.

Tydliga trender

World Watch List 2021, som listar de 50 länder där kristna förföljs mest, toppas för 20:e året av Nordkorea. Men de har numera sällskap av ytterligare elva länder där förföljelsen beskrivs som extrem – Afghani­stan, Somalia, Libyen, Pakistan, Eritrea, Jemen, Iran, Nigeria, Indien, Irak och Syrien. Open Doors talar om fem olika trender som märkts under 2020 – den tydligaste är kanske hur den globala coronakrisen blivit en ursäkt för både förtryckande regimer, islamistiska extremister och drogkarteller att öka förtrycket mot kristna.

– Ta till exempel Afrika och länderna söder om Sahara-öknen. Regimerna har inte samma möjlighet att bevaka sitt område för de har fullt fokus på pandemin. I flera länder utnyttjar islamister den situationen och kliver fram, fortsätter Peter Paulsson, som bland annat talar om hur Al-Shabaab i Somalia gett de kristna skulden för coronaviruset.

– Pandemin har också gjort det svårare för Open Doors att få fatt på all information. Men man har ställt om sina system, och man säger att man har kunnat göra det man normalt sett brukar göra fast lite på ett annat sätt, mer i digital form.

Open Doors skriver bland annat hur 80 procent av de över 100 000 kristna som fått hjälp av organisationens samarbetspartners uppgett att de nekats att ta del av samhällets utdelning av livsmedel under nedstängningen till följd av pandemin. Likadant har det varit i exempelvis Myan­mar, Nepal, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Centralasien, Malaysia, Nordafrika, Jemen och Sudan. Rapporter om kidnappningar, tvångskonverteringar och påtvingade äktenskap har ökat. Samtidigt har pandemin för en del inneburit mindre press att delta i lokala riter och festivaler.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för en tredje våg
Marskalk Twito - nästa problemledare i EU?
"En bra granskning skyddar vår folkbildning"
"Musiken och lovsången är min livlina"
"Viktigt att ge unga en röst"
Samarbete lösningen i lettiska staden Ogre
Det märkliga befolkningsåret 2020
Bidens USA försöker frysa ut saudisk kronprins
Stora utmaningar väntar för Ryssland
"Friskvård för mer än bara kroppen"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies