Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Ska vi rädda jobben krävs snabba beslut"

Veckans nummer Publicerad: 2021-01-07 10:07

Stängda köpcentra och parker, maxantal i kollektivtrafiken och böter för dem som inte sköter sig. Den nya pandemilag som regeringen har föreslagit innebär inskränkningar som Sverige inte sett sedan andra världskriget. Men vad innebär det för landets företag och inte minst för småföretagen? Hemmets Vän talade med Karl Hulterström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Örebro.

För Sverige är det närmast unikt med så pass stora inskränkningar som nu föreslagits. Syftet är att stoppa spridningen av covid-19, sjukdomen som sedan utbrottet i början av förra året spridit sig snabbt över jorden, lamslagit världens ekonomier och hittills orsakat närmare 1,8 miljoner människors död, varav nästan 8 500 i Sverige.

Långtgående möjligheter

I den pandemilag som regering-en överlämnat till lagrådet för granskning föreslår man långt-gående åtgärder – möjligheter att stänga butiker och affärscentra eller att sätta tak för hur många som får vistas i dessa miljöer, införa totalstopp i kollektivtrafiken och förbjuda allmänheten att vistas vid särskilda platser, som parker eller badplatser. Lagen begränsas till att gälla från den 10 januari till slutet av september 2021, alltså cirka åtta-nio månader. Bryter man mot lagen kan man få böter.

Svenskt Näringsliv har 60 000 medlemsföretag med närmare 2 miljoner medarbetare i Sverige. Karl Hulterström, som i grunden är civilekonom och utbildad i Karlstad och tyska Münster, är regionchef i Örebro sedan åtta år tillbaka.

Tufft år

– Av medlemsföretagen är den absoluta majoriteten små företag med under 10 medarbetare samtidigt som många av de större företagen också är medlemmar i Svenskt Näringsliv och någon av våra 50 medlemsorganisationer, förklarar han.

– Många företag har ett riktigt tufft år bakom sig. När corona slog till under våren tappade en del företag nästan all försäljning, bokstavligt talat, på en eller ett par dagar. Samtidigt finns det företag som knappt påverkats alls eller som det gått bättre för under krisen, så det har verkligen slagit olika.

Läs mer i Hemmets Vän nr 1 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies