Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ensamhet är ett hot mot vår hälsa

Debatt Publicerad: 2020-12-30 14:54

2020 har varit ett svårt år för oss alla. Aldrig kunde vi föreställa oss att vi skulle behöva hålla avstånd till våra medmänniskor, bli tillsagda att isolera oss och särskilt de äldre äldre, och aldrig kunde vi förutse konsekvenserna av virusets framfart på liv och hälsa.

Särskilt utsatta har äldre varit, en grupp som även utan försvårande pandemi är utsatt för ensamhet. Ensamhet är ett växande problem i samhället. Forskningen pekar på att ensamhet och social isolering har stora negativa hälsoeffekter. Det förkortar våra liv och måste betraktas som ett allvarligt hot mot folkhälsan, på samma sätt som exempelvis rökning. Människan växer i relationer. Där-för går pandemins rekommendationer så på tvärs mot det som vi normalt vet är bra för människor.

Vi behöver ta tillvara de krafter som finns i civilsamhället för att bryta ensamhet. Därför har Kristdemokraterna en satsning i vårt förslag till budget på 30 miljoner kronor per år till föreningar och organisationer för arbete och verksamhet som syftar till att bryta äldres ensamhet och isolering.

I samverkan med idrottsrörelsen och de nationella pensionärsorganisationerna vill Kristdemokraterna också genomföra initiativet ”Äldrelyftet”, som syftar till att ge fler äldre chansen till fysisk aktivitet och träning. Sådan träning kan förbättra livskvaliteten, öka hälsan, minska risken för fallolyckor och samtidigt främja gemenskap och sammanhang – och därmed bryta ensamhet. Pandemin har understrukit vikten av träning och gemenskap. Kristdemokraterna vill fördubbla Äldrelyftet och lägger 20 miljoner kronor ytterligare per år på Äldrelyftet.

Men den här helgen, särskilt den här helgen och nyår, är det viktigt att alla ser till vad de kan göra för sin nästa. Lyft på luren och ring till en person som kanske sitter ensam. Som Fredrik Wikingsson uttryckte det i sitt sommarprat: ”Det finaste ljudet i världen är när telefonen ringer hemma hos en ensam människa.” Låt oss bryta tystnaden.

Roland Utbult, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Kan man lita på de nya vaccinerna?
Myndighetssverige har fått sig en törn
Ett bra bistånd är effektivt
Psykiskt sjuka drabbade av fysisk sjukdom får sämre vård
Är det fel att vara övertygad?
Visst hör tron hemma i det offentliga rummet
Evighetsljuset bryter in i vårt mörker
Är krogarnas överlevnad viktigare än de som drabbas av pandemin?
Förskoleplikt för tvååringar logisk följd av långsiktig S-politik
Så påverkas vi av coronapandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies