Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Osäkerhet skapar nyorientering

Ledare Publicerad: 2020-12-30 14:50

Få kriser i modern tid har slagit så hårt mot hela världen som det gångna årets covid-19-pandemi. Många har känt sig förvirrade och besvikna och de flesta av oss har tvingats till nytänkande. Stängda nöjesinrättningar, begränsade resmöjligheter, förlorade arbetstillfällen och därmed minskade inkomster har blivit vardagsinformation. Många har haft svårt att resa kollektivt till arbetet med nya regler. Stora grupper av medborgare har tvingats jobba hemma. Det har skapat stress och rastlöshet. Man saknar arbetsgemenskap och kollegor.

Men i detta kaos har inte bara negativa effekter uppstått. Många har upptäckt att en del av det materiella, som vi absolut inte tyckt oss kunna vara utan, har fått mindre betydelse. Vad är egentligen viktigt för att livet ska bli meningsfullt?

När vi nu lämnar ett mycket turbulent år 2020 bakom oss och just inlett massvaccinering i många länder, vet vi oerhört lite vad det nya året kommer att innebära. Hur går det med utbildningen? Hur går det med den inplanerade operationen eller läkarbehandlingen? Hur går det med mitt jobb? Får jag ha det kvar om konsumtionen kraftigt min­skar. Orosmolnen är sannerligen många.

När vi inför ett nytt år ska försöka orientera oss utan en tydlig karta, så är det uppenbart att mycket ställs på sin spets.

Vi behöver på allvar fundera över vad som faktiskt går att göra, trots allt. Friluftslivet med promenader har fått ett uppsving och det ger både positiva hälso- och miljöeffekter. Vi har börjat upptäcka saker vi förr inte såg, både i smått och stort. Vi har fått rörelse, frisk luft och kanske på sikt renare luft och mindre nedskräpning. Tidnings- och bokläsande har fått en renässans.

Det kostar inte särskilt mycket att tänka igenom vilka männi­skor jag kan vara en utsträckt hand till genom ett telefonsamtal, brev, en gåva, en promenad eller en hjälpinsats av annat slag. Ensamheten har blivit ett välfärdsproblem som måste få sin lösning. Massmediesamhället har, trots att det vidgat våra kunskapsperspektiv, inte bara varit av godo. Nu kanske vi upptäcker att gemenskap och relationer, som fått stå tillbaka på grund av våra ständigt växande materiella behov, har ett mycket större värde än vi velat erkänna.

Stanna upp och skriv ner vad som är riktigt viktigt. Vad är jag tacksam för och vad jag kan utveckla, som förut inte fick plats i dygns- och veckoplaneringen? Det kan få ett helt nytt värde.

När vi hamnar i förluster, bräcklighet eller behöver tänka nytt för att det tidigare självklara kanske inte längre kan genomföras, så kan nya livskvaliteter uppstå.

Vi både tror och hoppas att massvaccinering ska bli en stor hjälp för att livet ska kunna återgå till något som liknar normalläge igen. Men som flera sagt, vaccinering rår kanske på covid-19-pandemin på sikt. Men den rår inte på den växande ensamheten, tristessen eller jakten på nya upplevelser materiellt och känslomässigt.

Inför det nya året blir det nödvändigt att vi nyorienterar kring vad vi kan göra, njuta av och värdera på ett nytt sätt. När vi får lite längre perspektiv ser vi inte bara oro, bristande sjukvårdsresurser, arbetslöshet och andra hotbilder. Vi kanske får upp ögonen för att det fortfarande finns mycket att njuta av och vara tacksam för. Det behöver vi rikta blicken mot inför det nya året.

Hemmets Vän 30 december 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies