Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det här tar vi med oss från året som gått

Veckans kommentar Publicerad: 2020-12-30 14:47

Det förfärliga 2020 är slut den här veckan. För miljoner har det inneburit stort lidande. För tusentals ett katastrofår med sjukdom och död. Men trots viruset – eller tack vare – vilka positiva förändringar skapade pandemiåret i våra liv? Vad utmärker året som gått, förutom isoleringen? Vad har 2020 gjort med oss och vad kommer fortsätta påverka oss kommande 2021?

Är det något som blev definierande för 2020 är det hur snabbt nya beteenden och vanor blev vardag. Det har kostat på, men utan smärta, ingen förändring.  Låt oss ta några exempel.

Vi visade oss vara ett förändringsbenäget folk med hög tilltro till myndigheterna. När andra länder kämpar med tilltron till det offentliga visar svenska mätningar att förtroendet för sjukvård ökar. Det är troligt att vi är lika snabba på att anpassa oss till organiseringen runt vaccinet, som kommer att prägla det närmaste halvåret.

Möteskulturen förändrades i grunden. Tack vare våra svenska snabba internetuppkopplingar gick det minst lika bra, om inte bättre, att jobba hemifrån som på arbetsplatsen. Det sätt som vi träffades på för att bestämma saker – det kunde vara allt från ett styrelsesammanträde i en liten förening, samfällighet eller kyrka, till stora beslutande demokratiska plena – allt gick att genomföra på avstånd med videosammanträden och smarta mobiler. Följden blev många sparade restimmar och biljettkronor.

Vi blev uppmärksamma på hur virus sprids. Vi höll avstånd och handspriten tog sig från sjukvården hem till våra kök, badrum och handväskor. Ett resultat av pandemin är att fall av den vanliga säsongsinfluensan och vinterkräksjukan, båda orsakade av virus, i år är rekordfå. Det har aldrig tidigare rapporterats in så få fall under den här tiden på året, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vi slutade kramas, ingen tar längre i hand och vi håller avstånd till varandra. Ofta omskrivs Sverige som det ensammaste landet på jorden och Stockholm har flest ensamhushåll i världen, runt 40 procent lever utan partner. Samtidigt skapade detta ett medvetande om hur ensamma vi är, vad ensamhet gör med oss. Vi kommer återgå till att hälsa med handskakningar och omfamningar – tänk så nytt och ovant det först kommer att kännas! – men 2020 lärde oss paradoxalt nog också att handla mat åt varandra, samtala på ett nytt sätt med grannarna och inse hur förödande ensamhet kan vara.

Det är skönt att lägga 2020 till handlingarna. Vi behåller det goda och går framåt. På fredag blir allting nytt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies