Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Alla måste få tillgång till covid-vaccinet"

Veckans nummer Publicerad: 2020-12-30 14:38

– Rent generellt är det viktigt att vaccinet mot covid-19 blir tillgängligt för alla. Vi måste hjälpas åt och det måste bygga på solidaritet, säger sjuksköterskan Anna Blideman, medicinsk rådgivare hos Läkare utan gränser. Även om hjälporganisationen än så länge avvaktar det internationella samfundets respons på just covidvaccinet så är annars vaccination av olika slag en stor och viktig del av deras internationella arbete.

– I den bästa av världar kommer vaccinet att fördelas solidariskt och alla länder kommer att vaccinera sin befolkning. I teorin är det inte säkert att vi hjälporganisationer kommer att behövas. Vi får avvakta och se hur det blir. Men som sagt: Vi har en oro över att vaccinet inte kommer att fördelas solidariskt och att det inte kommer att gå till dem som behöver det mest, fortsätter Anna Blideman.

– Det finns redan tecken på att ett antal länder, bland annat EU-länder, har paxat vaccindoser. Det är förbehållet rika länder att göra så, det är inte alla länder som har råd eller möjlighet att göra det. Det vore ett humanitärt misslyckande om till exempel en sådan som jag, som kommer från ett höginkomstland och är ung och frisk, skulle bli vaccinerad före sjukvårdspersonal i ett låginkomstland.

Viktig hälsoframgång

Vaccinationer räknas som en av de största hälsoframgångarna i världshistorien. Anna Blideman beskriver bland annat hur Läkare utan gränser vaccinerar flera miljoner varje år.

– Det är en extremt stor och viktig del av vårt arbete. Förra året vaccinerade vi 1,3 miljoner människor mot mässling bara i samband med utbrott. Men vi vaccinerar många fler än så. Vi deltar både i rutinvaccinationer och i samband med utbrott. Så vaccination ligger oss varmt om hjärtat, fortsätter hon.

– Jag skulle säga att vaccinationer är en av de viktigaste hälsoinsatser som ett samhälle kan utföra. Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att ungefär två till tre miljoner liv räddas varje år genom vaccineringar. Då handlar det om vaccinering mot exempelvis difteri, stelkramp, kikhosta eller mässling.

– Det är sådana sjukdomar som vi sällan ser i Sverige idag eftersom vi vaccinerar mot dem. Jag tror att det är lätt att glömma bort hur farliga de här sjukdomarna verkligen är och hur farligt det kan bli om man inte vaccinerar. Det är ungefär 20 miljoner spädbarn runt om i världen som inte får alla nödvändiga vaccinationer, säger Anna Blideman.

Läs mer i Hemmets Vän nr 53 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies