Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Överblivet vaccin till andra länder

Veckans nummer Publicerad: 2020-12-30 14:32

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström beskriver den inledda vaccineringen mot covid-19 som en ny era i pandemihanteringen. Nu flyttas fokus mot att fördela överblivet vaccin till länder utanför Europa.

Efter sex månader som Sveriges vaccinsamordnare ser Richard Bergström frukten av sitt arbete sedan de första personerna i Sverige vaccinerades under söndagen.

– Nu är det på riktigt. Det är fantastiskt när det verkligen kan börja hjälpa människor. Jag har jobbat med läkemedelsutveckling under hela mitt yrkesverksamma liv. När man får ett godkännande är det en stor dag, men det är verkligen speciellt när patienterna börjar få tillgång till vaccinerna. Det är en stor milstolpe, säger Richard Bergström.

Från och med starten i söndags kommer volymerna gradvis att skruvas upp. Från en första leverans från Pfizer och BioNTech på knappt 10 000 doser till 80 000 doser i veckan – en takt som i början av mars ska dubbleras. Och ytterligare vaccin är på väg.

Fem vaccin

Om allt går som planerat finns det under våren fem vaccin tillgängliga i Sverige.

– Vi väntar oss godkännande av vaccinet från Moderna den 6 januari, och kontrakten säger att de ska börja leverera inom två veckor efter att de blivit godkända, säger Richard Bergström.

Modernas vaccin kommer till en början att levereras i lägre volymer på omkring 20 000 doser i veckan med start under vecka 3 eller 4. Astra Zenecas vaccin väntas bli godkänt i slutet av januari och vara i bruk i slutet av februari, och då i betydligt större volymer – mellan 200 000 och 300 000 doser i veckan, enligt Bergström.

– Det viktigaste just nu är att skala upp. Från dessa 10 000 till 80 000 i veckan. Därefter krävs det en annan logistik för att vaccinera folk inom sjukvården och andra riskgrupper som inte bor på särskilda boenden utan bor hemma, säger han och fortsätter:

– Från och med april tror jag vi kommer att ha vaccin för alla.

Läs mer i Hemmets Vän nr 53 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies