Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

KD kräver högre medicinsk kompetens på äldreboenden

Veckans nummer Publicerad: 2020-12-30 14:27

– Många sade nog: Vad var det vi sade? Det är den känslan vi haft länge, att det har varit kris inom äldreomsorgen, inte minst under pandemin och under våren, säger Acko Ankarberg Johansson, riksdagsledamot (KD) och ordförande i riks­dagens socialutskott. När coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen kom före jul var Kristdemokraterna en av de skarpaste kritikerna.

Mer än 8 000 svenskar har hittills dött i pandemin, de flesta av dem äldre. När coronakommissionen presenterade sin rapport någon vecka före jul var kritiken mot regeringen svidande. De menade att myndigheternas strategi för att hantera smittspridning inom vård och omsorg om äldre hade misslyckats. De äldre hade inte skyddats. Men statsminister Stefan Löfven (S) stod fast vid att regeringen hade tagit rätt beslut.

– Det har visat sig i rapporten att äldreomsorgen under lång tid haft för lite resurser. Vi vet inte heller riktigt än vad som skiljer i Norden, om det var en skillnad i utbrott, säger Löfven till TT dagarna före jul, och stryker under att det är flera regeringar och olika kommunala styren som bär ansvaret.

Skarp kritik

Kristdemokraterna var bland de första som riktade skarp kritik mot regeringen. Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott, menar att uppgifterna om att de äldre inte skyddats i kommissionens rapport inte var oväntade.

– De svarar på många sätt både mot de krav och förslag vi har ställt under våren när det gäller pandemin. Men också mot de förslag om förändringar i äldreomsorgen som vi har lämnat till riksdagen i våra äldremotioner under flera år. Så de var inte oväntade, men det som var oväntat var att de var så tydliga, raka, och att de också var tydliga med var ansvaret ligger, säger hon.

– När man får en sådan rapport som ansvarig regering, så tycker jag att man inte bara tar emot den. Det är så tunga synpunkter – det är faktiskt en svidande kritik när man läser den.

– De återkommer till att det är klandervärt, de använder ord som är väldigt starka i en statlig rapport. Då måste man som ansvarig minister och regering vidta åtgärder. Då handlar det både om tydliga åtgärder på kort sikt – det som vi behöver göra nu för att säkerställa att äldreomsorgen fun­gerar – och om det som vi behöver göra på lång sikt, som handlar om de större reformerna som förstås tar lite tid att genomföra, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 53 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies