Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?

Ledare Publicerad: 2020-12-17 16:15

Nyheterna om ett första vaccin mot covid-19 har varit ett välkommet ljus i decembermörkret. Vaccin är idag godkänt i Storbritannien, Kanada och USA. Innan nyår förväntas ett första vaccin även bli godkänt inom EU och ett andra i mitten av januari.

Hela år 2020 har präglats av covid-19.

Under 2021 kan sjukdomen äntligen tvingas släppa sitt grepp om vårt samhälle och vår befolkning.

Bakom denna medicinska framgång ligger en enorm satsning och ett internationellt samarbete av aldrig tidigare genomfört slag. Det handlar om universitet, företag, regeringar och myndigheter som tillsammans åstadkommit detta.

Men detta är också bara ett första steg. Eller som Ursula van der Leyen, ordförande i EU-kommissionen, formulerade saken, ”det viktiga är inte vaccin, utan vaccination”. Dessa vacciner är verkningslösa om inte människor blir vaccinerade. Och för att förhindra spridningen av sjukdomen behöver många människor vaccinera sig.

Nu är vaccination i igång. I Kanada, England och USA håller man redan på och vaccinerar, i direkt anslutning till godkännanden. Dagar efter att läkemedelsmyndigheterna gett klartecken började riskgrupper vaccineras. Inledningsvis handlar det om små grupper av människor, men inom några veckor kommer större volymer av vaccin att distribueras globalt.

Frågan är hur det ser ut med den svenska beredskapen – är den god? Det förefaller inte så. Regeringen framhåller att det är regionerna som ansvarar för vaccination. Regionerna, och dess sammanslutning SKR, framhåller att de nationella riktlinjerna behöver bli tydligare. Framförallt behöver staten tillskjuta ännu mer pengar, utöver att staten redan bekostat själva vaccinerna och att regionerna redan fått 300 miljoner kronor för planeringsarbete.

För en utomstående betraktare är det uppenbart att regionerna inte är startklara. Det ges olika besked om hur många av dem som har en plan för vaccination, än mer osäkert är om planerna är klara. Och tyvärr, inte ett ord om hur lång tid det dröjer innan man kan påbörja det planerade arbetet.

Bara som ett exempel: En av landets största regioner har meddelat att de kommer få drygt 100 000 doser vaccin under januari. Det innebär att 50 000 personer kommer att kunna bli vaccinerade, med två doser per person, den månaden. Men trots att det snart är fjärde advent finns inga konkreta besked om vilka dessa 50 000 är, hur kallelser ska gå ut eller var vaccination ska genomföras.

I våras pågick en infekterad debatt om brist på skyddsutrustning. Därefter fick vi en infekterad debatt om problemen med covidtestningen. Risken är stor att vi inom kort får en ny infekterad debatt, denna gång om svårigheterna med vaccineringen.

Hemmets Vän 17 december 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Osanna rykten skadar
USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Lucia förmedlar hopp
Covid-vaccinerna snart klara, men är sjukvården redo?
Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies