Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Covid-vaccinerna snart klara, men är sjukvården redo?

Ledare Publicerad: 2020-12-03 16:52

Covid-19-pandemin håller fortfarande Europa i sitt grepp. Men nu väcks hoppet om att det snart finns vacciner med helt nya möjligheter att hantera denna smitta. De kommer innebära att ett avgörande steg kan tas tillbaka till en mer normal tillvaro.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten granskar nu tre vaccinkandidater. Och enligt Ursula von der Layen, ordförande i EU-kommissionen, finns det goda möjligheter att två av vaccinerna blir godkända för bred användning redan till årsskiftet.  

Om så blir fallet är det en fantastisk bedrift. Aldrig tidigare har vaccin utvecklats under så kort tid. Det är enorma satsningar som nu är på väg att resultera i godkända vacciner. Och den vetenskapliga dokumentationen för dessa är mycket omfattande, i genomsnitt ingår mer än 50 000 personer i de kliniska studierna för dessa vacciner.

I början av nästa år kan alltså vaccination inledas. I Storbritannien och USA spekuleras det till och med om att vaccination kan inledas i december.  

Frågan är dock om regionerna och den svenska sjukvården är redo. Initialt ska vaccinerna erbjudas till äldre, riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal. Detta är inte ett litet åtagande, 1–2 miljoner människor ska erbjudas vaccin i den första fasen. Allt under säkra former.

Därefter kommer andra delar av befolkningen att steg för steg erbjudas vaccinerna.  

Det är givetvis viktigt att detta sker på ett säkert sätt och att människor inte blir smittade vid vaccinationstillfället. Det går alltså inte att ställa upp människor i långa rader och vaccinera, som vid forna tiders polio-vaccinering.

Tvärtom krävs det genomtänkta moderna arbetssätt med låg risk för smitta. Frågorna är många. Hur kommer kallelser att ske? Var ska vaccination utföras? På vårdcentraler, äldre­boenden, apotek eller på tillfälligt inhyrda anläggningar? Frågan är också hur regionerna har tänkt att transporter av alla dessa vacciner ska gå till. Finns kyltransporter tillgängliga?

Det handlar om en lång rad detaljer som måste hanteras på kort tid för att detta ska fungera bra.  

Svensk sjukvård klarade omställningen till intensivvård på ett fantastiskt sätt i våras. På kort tid tillskapades hundratals extra IVA-platser.  

Men svensk sjukvård klarade inte att hantera covid-testningen på ett bra sätt. Det dröjde ett antal månader innan det började fun­gera hyfsat. Fortfarande är det många andra länder som hanterar detta bättre, inklusive appar för digital smittspårning. 

För svensk sjukvård återstår nu ytterligare eldprov där förväntningarna är höga från både allmänheten och myndigheter. Det är helt enkelt upp till bevis för säker planering och god organisationsförmåga hos regionerna.

Och hög tid att förbereda för kommande vaccinationer.

Hemmets Vän 3 december 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies