Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"

Veckans nummer Publicerad: 2020-12-03 16:41

Att bära hopp, att välja fred och att växa i tillit, det är visionen för de båda frikyrkoförsamlingarna Ådals-kyrkan i Gnesta och Mölnbo Missionskyrka i Södermanland, där Josefin Lennartsson sedan några år tillbaka är pastor i ett av alla pionjärprojekt, eller snarare omstartsprojekt, som pågår i Sverige. Lagom till advent har hon startat en blogg under namnet #enhoppfull-adventskalender på församlingarnas hemsida En tro på landet.    

– Det är nu, mer än någonsin, viktigt att vi gör vad vi kan för att sprida hopp och kärlek och ljusets vittnesbörd i vår tid, säger hon.

– Den här bygden, med Järna, Mölnbo och Gnesta, är en trakt som har varit ett centrum för alternativ andlighet i över hundra år, berättar Josefin Lennartsson när hon ska beskriva de båda församlingar som hon är pastor för sedan några år tillbaka. Efter tio år i Örebro flyttade hon tillbaka till Gnesta-trakten där hon hade växt upp. Hon är pionjärpastor på deltid i de båda frikyrkoförsamlingarna Ådalskyrkan i Gnesta och Mölnbo Missionskyrka.

Över 100 år gamla

– Båda församlingarna är över 100 år gamla – de har funnits här sedan slutet på 1800-talet. I Mölnbo har det inte funnits någon annan frikyrkoförsamling. I Gnesta däremot har det funnits tre församlingar i tätorten och ett antal församlingar i kommunen. Men en efter en har de lagts ner eller så har de gått ihop med en annan församling. Och för femton, tjugo år sedan var det till sist bara en frikyrka från att ha varit sex, sju församlingar i Gnesta kommun, fortsätter hon.

– Gnesta var centralorten, och när jag kom dit var det generellt räknat fem aktiva medlemmar i församlingen och tre av dem var verksamma. Av dessa var den yngsta 60 plus, den äldsta 93 år och den däremellan vistas på Kanarieöarna halva året. Sam-tidigt drivs en förskola genom församlingen med runt 20, 25 barn – en skola som drivs med tydliga kristna värderingar. Den har ett fint rykte i bygden och med en pedagogik som de är ledande med inom förskolevärlden. De har ofta studiebesök, och de har skrivit böcker som finns med i svensk utbildning för förskolelärare, fortsätter Josefin Lennartsson.

Nystartsprocess

– I Mölnbo var det en lite större grupp, men annars var det ganska så likt Gnesta. Man har egentligen inte under de senaste 30, 40 åren nått så många nya människor, utan mer tagit hand om sin egen verksamhet och de som redan finns i verksamheten. Det finns inte heller så mycket barn eller barnbarn kvar i gemenskapen, utan det är en äldre generation som förvaltar arvet.

– Sedan tre år tillbaka är vi nu i en nystartsprocess, och vi har en gemensam vision för de här två församlingarna, där vi jobbar både på tu man hand men också enhetligt. Den verksamhet som jag leder som pion-järpastor gäller för hela gemenskapen – jag delar inte upp församlingarna i mitt uppdrag.

– Däremot har man i Mölnbo haft en bönegrupp hela tiden, och här i Gnesta har man ett stickcafé. Eller hade fram till coronan i alla fall. Det finns också lite parallella verksamheter. Arbetet bygger på ett stort engagemang för bygden men där man kanske hade tappat lite av kontakten med det omgivande samhället av olika anledningar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies