Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Så vill EU renovera relationen till USA

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-26 11:20

Hoppet är stort i Bryssel om en ljus framtid med Joe Biden som president i USA. Här är några av de viktigaste byggstenarna i renoveringen av den transatlantiska länken.

Trots fortsatt osäkerhet kring Donald Trump och hans protester mot valresultatet börjar nu även EU-ledningen förbereda sig på ett maktskifte i Vita huset.

Såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som permanente rådsordföranden Charles Michel, talade i telefon med Joe Biden i måndags för att bland annat bjuda in till toppmöten så snart som möjligt efter tillträdet i januari.

EU hoppas på bättre samarbete i flera viktiga frågor.

1. Handeln

Under Barack Obamas tid som president inledde USA och EU förhandlingar om ett långtgående frihandelsavtal. Trumps tid har i stället kännetecknats av ständiga handelsgräl över Atlanten och nyinförda tullar och svarstullar på allt från stål och whisky till apelsinjuice och flygplansdelar.

Dessutom har arbetet inom världshandelsorganisationen WTO kört ihop sig rejält, när USA bland annat blockerat tillsättandet av nya skiljedomare. När nu även WTO ska få en ny chef hoppas svenske EU-parlamentsledamoten Jörgen Warborn (M) på ett lyft.

– Det är en möjlighet att skapa en ny energi och om då Biden och hans administration kan visa lite välvilja och vara med och driva, i stället för att sätta klackarna i backen, så vore det väldigt bra, säger Warborn till TT.

2. Klimatet

Miljöaktivister kritiserar flitigt EU för att göra för lite mot klimatförändringarna – även om EU kan ses som rent hyperaktiva i jämförelse med USA, som till och med hoppat av från Parisavtalet.

Nu väntar sannolikt en betydligt mer engagerad amerikansk inställning.

”När Joe Biden nu pekat ut målet om nettonollutsläpp till 2050 är det egentligen på tok för sent och inte tillräckligt ambitiöst. Men det är trots allt ett paradigmskifte. När USA nu blir en medspelare i stället för motspelare har vi bättre chanser att klara tvågradersmålet”, hälsar EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) i en skriftlig kommentar till TT.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies