Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Musik för alla i digitala allsångskvällar

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-26 11:14

– Många längtar helt enkelt efter en annan form av sång och musik än den som figurerar just nu i många av våra kyrkor, säger körledaren och tv-profilen Putte Nelsson. Under hösten har han tillsammans med en hel grupp frivilliga spelat in tre allsångs-konserter i Filadelfiakyrkan i Stockholm – program som lockat mellan 20 000 och 50 000 tittare på Facebook och Youtube.

– Vet ni, jag har saknat så oerhört mycket att få spela och sjunga tillsammans, så därför bjuder jag och mina vänner i Filadelfiakyrkan in till en digital allsångskväll från Rörstrandsgatan i Stockholm. Så inledde programledaren Putte Nelsson det första av tre webb-tv-program under hösten med tre olika kända musiker som fick sätta sin musikaliska prägel på programmen – Roland Utbult, Frank Ådahl och i det tredje programmet som sänds runt advent med Sonja Aldén och som präglas av julen.

Behovet finns

– En vän som är med i samma kyrka föreslog det här när vi var på semester på Öland. Vi satt i hans förtält på Bödagården och talade om någon typ av allsångs-program, och jag tyckte att det lät toppen. Vi träffades igen ett par gånger när vi hade återvänt hem till Stockholm och på den vägen var det. Vi kände att det här kan nog bli en bra grej, helt enkelt.

– Framförallt kände vi att det egentligen finns ett behov både i vår församling men också iandra församlingar runt om i Sverige – kanske extra mycket nu när många inte får gå på gudstjänster och ha vanliga samlingar. Jag är övertygad om behovet av en annan typ av musik än den som finns i väldigt många frikyrkor just nu.

För de isolerade

– Det behovet tror jag finns hos, ska vi säga medelålders och uppåt. Men framförallt i våras och i somras var de över 70 år extremt isolerade – och de är många inom våra frikyrkor. Så vi tänkte: Vi måste hitta något för dem som sitter isolerade och saknar lite den här musikstilen och de här låtarna, fortsätter Putte Nelsson.

– Men det har visat sig att vi nådde ut lite bredare än vi hade tänkt oss. Jag får reaktioner från människor från 30 år upp till 85 år. Väldigt många gillar den här typen av musik. Ochreaktionerna är väldigt samstämmiga, oavsett om de är 30 år eller 85 år. De säger: ”Åh, vad härligt att få höra de här sångerna igen!” Eller: ”Fantastiskt, vad kul att få sjunga med i de här låtarna som vi sällan eller nästan aldrig får göra i våra gudstjänster.”

– Väldigt många längtar efter att få sjunga något annat än mycket av det som tas fram och sjungs just nu. Jag tror inte att det handlar om att man är motståndare till nya sånger. För nya sånger kommer alltid att behöva skrivas. Jag tror inte heller att de som gillar det här och har länkat till det är ute efter att alla gudstjänster ska vara någon form av ”Minns du sången?”.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies