Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vilodagen är väldigt viktig"

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-26 11:11

Sedan några månader tillbaka har Joakim och Maria Lundqvist, pastorspar och ledare för en av Sveriges största och mest omtalade församlingar, Livets Ord i Uppsala, tagit sabbatsår. Inte för att de skulle vara utbrända, utan snarare för att de kände sig ledda till det, stryker han under.    

– Vi ville också säga att vilodagen, sabbaten, är väldigt viktig, fortsätter Joakim Lundqvist.

Att helga vilodagen, sabbaten, är något som flera svenska frikyrkoledare, pastorer och författare har talat och skrivit en hel del om under senare år. Men när ledaren för en av Sveriges mest omtalade frikyrkor med runt 3 000 medlemmar kliver åt sidan för att ta närmare ett års sabbat väcker det naturligtvis uppmärksamhet.

– En mängd ledare från alla möjliga sammanhang i Sverigehar hört av sig, och de har också sagt att det har startat ett väldigt hälsosamt samtal i deras egen församlings- och samfundskontext. Men mest rörda är vi över vår egen församlings väldigt unisona gensvar på att man ser det som mycket bra, säger Joakim Lundqvist, Livets Ord, när vi talas vid på telefon.

”Vi tar bara nio bud på allvar”

– Det var för ett år sedan som jag själv började studera Bibeln omkring just sabbaten och vilo-dagen. Det var inte något som jag på något sätt satte i relation till min egen situation, utan jag tyckte att det var ett intressant ämne, berättar han.

– Analysen jag gör av de tio Guds bud visar mig att vi tar nio på allvar men ett av dem bryter vi mot i princip hela tiden. Vi har inte rytmen som Bibeln, både i Gamla och Nya testamentet, ändå skriver om, med både tid för att arbeta, skapa och ge ut men också en dag, en sabbatsdag, en vilodag, som är helgad åt Herren, som det ju faktiskt står.

– Jag började fundera på vad det betyder för oss idag i vår värld, med vår livsstil. Vad betyder det för oss som ledare i Guds församling? Det var också något vi samtalade om och undervisade kring i de olika ledarteamen här på Livets Ord. Vi bestämde oss för att det var något vi behövde ta på allvar.

Bränner ut sig

– Vi vill att varje ledare inom Livets Ord ska kunna fullborda sitt lopp med en hälsosam kropp, en stimulerad själ och ett hjärta som brinner för både Jesus och församlingen. Vi ser tyvärr i hela kristenheten hur många ledare och pastorer bränner ut sig och slutar i förtid. Det kan bero på många saker, men kanske kan detta vara en del i den stora processen, fortsätter han.

Joakim Lundqvist berättar hur han och hustrun Maria under våren började känna att det här var något som berörde dem båda, att Gud ”knackade på dem”.

Läs mer i Hemmets Vän nr 48 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Det vill Joe Biden fixa först
Israel förebild i covidvaccinering
Annikas liv förändrades helt efter covid-19
"Vi ber om tålamod …"
Här lurade Hitler världen
Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies