Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Är krogarnas överlevnad viktigare än de som drabbas av pandemin?

Debatt Publicerad: 2020-11-19 13:39

Det är märkligt hur lite alkoholens roll tidigare har nämnts i Sverige som risk för ökad smittspridning. I flera länder har man infört restriktioner kring försäljning, öppettider och även nedstängningar av restauranger. När min egen region där jag bor gick ut med utökade rekommendationer, tänkte ändå en av Uppsalas nationer genomföra ett festarrangemang med 400 personer. Hur tänkte man då?

Efter uppmärksamhet i media kom även de till insikt om att det var en dålig idé. Självklart förstår jag att restauranger drabbas ekonomiskt om de måste stänga tidigare eller helt. Från olika håll kommer varningar om risk för konkurser och ”butiksdöd”. Men den verkliga döden inträffar på sjukhusets intensivvårdsavdelningar och äldreboenden.

Coronapandemin fortsätter att påverka våra liv. Arbete, resor och föreningsverksamhet förändras eller ställs in helt. Kultur- och idrott har tagit ett stort ansvar, där företrädare har framfört att dessa verksamheter har fått göra det mer än andra. Reaktioner har kommit då bilder har spridits på festande människor utan social distansering. Vid en pressträff fick statsminister Stefan Löfven nog och sa: ”Det får vara slutfestat nu!”

Kort därefter kom regeringens förslag om att det ska bli förbjudet att sälja och servera alkohol efter klockan 22.00. Snabbt kom negativa reaktioner från restaurangägare som ser minskade inkomster och privata personer som såg sin rättighet att få festa inskränkas. Givetvis med kommentarer som att ”då festar vi mer hemma istället”. Detta är hånfullt mot den vård- och omsorgspersonal som dagligen ser coronapandemins konsekvenser.

Är alkoholen så viktig att det går före försöken att minska smittspridningen? Det visar vilken dragningskraft alkoholen har. Vid samma presskonferens som statsministern sa inrikesminister Mikael Damberg: ”Det duger inte att springa omkring på fester och bidra till ökad smittspridning samtidigt som antalet sjuka ökar.”

Det är väl känt att dricker man alkohol riskerar omdömet att försämras. Social distansering på dagtid kan glömmas bort när festen är igång, på restaurang, nattklubb, studentnation eller privat hemmafest. Flera länders regeringar har tidigare beslutat om att begränsa försäljning och servering, eftersom man ser detta samband.

Nu har regeringen äntligen kommit till insikt, men frågan är om inte klockslaget 22.00 är för sent, det borde ha varit tidigare eller till och med att avstå alkohol dygnet runt. I solidaritet med dem som ställer upp för oss alla genom att ta hand om dem som blir sjuka, all den vårdpersonal som hjälper till med provtagningar och dem som arbetar med att analysera dessa.

Alkoholen ger inkomster och fungerar för en del som social ingrediens. Men i dessa tider, då vi hela tiden påminns om att ”hålla avstånd och social distansering”, är det väl inte så smart att på detta ”krydda med alkohol”. Visst, en del kan väl tycka att det här är lätt för mig att skriva, när jag valt att aldrig dricka alkohol.

Men vi får alla på olika sätt uppoffra oss i rådande situation. Jag är aktiv som innebandy­domare och alla matcher har nu hittills varit inställda i drygt en månad. I Uppsala där jag är verksam finns en arena med stora utrymmen. Det är klart att det blir svårt att se proportioner när stora arenor inte får arran­gera matcher och ha publik, medan vi fortfarande kan trängas i köpcentrum och restauranger.

Kultursektorn, med artister, teater med flera, har också framfört sin svåra situation med inställda arrangemang.

I debatten framhålls de större idrottsföreningarna som tappar publikintäkter. Något som inte når fram på samma sätt i mediebruset är små ideella föreningar som på många håll har fått minska eller helt ställa in sin verksamhet. Förutom att många saknar den sociala delen som är så betydelsefull, innebär det också sämre ekonomi. Fikaserveringar, auktioner och lotterier är för många föreningar viktiga inkomster.

Det är inte bara restaurang­ägare som tappar intäkter på grund av coronapandemin. Det sker på många olika nivåer och sammanhang. Viktigast är ändå att vi alla hjälps åt och gör kloka prioriteringar. Då kanske vi kan klara oss från ännu tuffare restriktioner som andra länder tvingats genomföra.

Per-Olof Svensson, organisationssekreterare, Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Nödvändigt stänga krogarna Jan Linde
2020-11-19 16:15
För min del har jag aktivt arbetat för att Regeringen ska orka ta beslut riktade mot en mycket tunga alkoholkulturen. Som aktiv socialdemokrat har jag använt de kanalerna. Tycker som Per-Olof att det borde stängas vid 18, eller tillåta mat på restaurangerna, men inte alkohol. Intressant att Polisen säger att nu kommer de kunna frigöra resurser när fylletrycket sena kvällar försvinner.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies