Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik

Ledare Publicerad: 2020-11-19 13:35

Det allvarliga tillståndet i skolan är idag en av Sveriges största utmaningar. Både på kort och på lång sikt.  

Det började med vikande kunskapsresultat. Sedan början av 2000-talet har vi steg för steg sett hur svenska elever presterar allt sämre i internationella jämförelser. Från att ha varit en topp­nation ligger vi idag på topp 20 inom grundskolan.

Ett växande problem under senare år är därtill bristen på ordning. Mer specifikt ser vi bland annat ökat våld mot lärare och skolpersonal.

Det finns idag hundratals rektorer och skolpersonal som har överfallslarm. Det är svårt att ta in detta faktum. De är inte poliser som utreder avancerade brott, eller åklagare i en stor narkotikarättegång som behöver personligt skydd. De är lärare och skolledare i den svenska skolan.

Det är ett växande antal lärare som på sin arbetsplats blir spottade i ansiktet, slagna med cykelkedjor eller andra tillhyggen och som blir hotade eller kallade för hora och liknande kränkande tillmälen.

Vem vill bli lärare – om vardagen riskerar att innehålla denna typ av behandling?

Givetvis gäller inte detta alla skolor och alla lärare har inte råkat ut för detta. Men problemen är så stora att de måste tas på högsta allvar. Ansvariga politiker har kallat detta oacceptabelt, vilket det givetvis är. Men det räcker inte att bara säga så, mer måste till.

För lärarna är det en arbetsmiljöfråga. Är du trygg på din arbetsplats? Slipper du vara rädd på vägen till jobbet? För landets kommuner och friskolor är detta därmed en mycket central arbetsgivarfråga.

Men det handlar även om eleverna och deras trygghet. För den elev som slår och förolämpar lärare behandlar givetvis sina skolkamrater på liknande sätt. Signalen blir tydlig – om inte ens läraren är trygg, är ingen trygg.

Det finns inga enkla lösningar på problemet. Somliga lyfter fram behovet av mer resurser, vilket kan vara en del av lösningen. Men svensk skola är inte under­finansierad. I internationella jämförelser syns detta tydligt. Och mest resurser går redan idag till skolorna med störst sociala problem.

I grunden handlar det om värderingar. När en elev slår eller förolämpar skolans lärare och elever handlar det mer om brist på etik än brist på resurser. Ur ett större perspektiv är det samhällets värdegrund som brister.

Respekten för varje männi­skas lika värde måste återupprättas i den svenska skolan. Varken lärare eller elever ska behöva vara rädda för att gå till skolan.

Hemmets Vän 19 november 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies