Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi bara gör det

Veckans kommentar Publicerad: 2020-11-19 13:32

Vi har börjat röra oss för mycket och tar för lätt på pandemin. Det var känslan när stats­ministern i måndags tog i på skarpen och vädjade om att tillsammans ta ansvar. ”Gå inte på gym. Gå inte till bibliotek. Ha inte middag. Ha inte fester. Ställ in.”

Att få röra sig fritt är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. En regering kan aldrig slå igen kyrkor, gym, bibliotek och butiker. Det som står till buds är just det Löfven gjorde i måndags; regeringen tog till ordningslagen som reglerar allmänna sammankomster – nu som mest åtta personer, smittskyddslagen, som gör att man kan begränsa rörligheten för den som är sjuk i covid-19, och alkohollagstiftningen, som begränsar tid och plats för försäljning av alkohol – nu fram till klockan 22 på kvällen. I övrigt kan Löfven bara önska att vi följer regeringens och Folkhälsomyndighetens råd.

Jag hör många säga att de inte förstår sig på råden, att de är orättvisa, eller att regeringen inte går tillräckligt hårt fram – det går inte att blunda för att Sverige har ett av världens högsta dödstal. Men regeringen måste förstås följa lagstiftningen som riksdagen beslutat om, även i tider av kris.

Det är också fint att vi i Sverige lägger ansvaret på den enskilde. Häri finns något vackert och unikt svenskt. Så är det inte i många länder. Löfven uppmanar var och en av oss att ta ansvar för varandra, och statsministern är i sin tur beroende av vårt förtroende. Här finns en dörr till den svenska folksjälen, hur vi som folk och kultur fortfarande är formade av föreningar, nykterhetsrörelse och frikyrkor – folkförsamlingar där alla gavs samma utrymme långt innan Sverige blev demokrati och kvinnor fick rösträtt.

Nu ska jag välkomna adventstiden, se över elljusstakarna och förbereda för stjärnan. För även om det blir en enskild advent och jul, det ska komma nya reserestriktioner från Folkhälsomyndigheten runt Lucia, glöm inte att vi fortfarande firar ljuset och Jesu ankomst. Och det finns ingen lag eller förordning eller regering som ber ett helt folk ta fram adventsstjärna och sjuarmade ljusstakar. Vi bara gör det – tillsammans.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog
Efter avståndet
Jag är inte någons "äldre"
Brandattentat mot Spånga kyrka oroar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies