Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Terrorexpert oroas över växande radikalisering i Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-19 13:19

– Jag är bekymrad över att klyftorna växer och att det inte är mycket till integration, säger Magnus Ranstorp, svensk statsvetare, docent och expert på frågor kring terrorism. Det är framförallt den växande radikalismen i de två stora miljöerna han beskriver – bland jihadister och högerextrema radikalnationalister.

Redan i februari 2019 beskrev Magnus Ranstorp i Hemmets Vän hur antalet våldsbejakande extremister stigit i Sverige de senaste tio åren från cirka 600 till närmare 3 000 personer. Sedan dess har mycket hänt både i Sverige, Europa och världen – inte minst i spåren av pandemin.

Då talade han om framförallt tre miljöer: högerextremism, islamistiska miljöer och vänster­autonoma. Det är framförallt bland islamister eller jihadister och högerextrema eller radikalnationalister som tillväxten skett. Han talar idag om ytterligare ett par miljöer som man bör hålla ögonen på: djurrättsaktivister som blir alltmer våldsbenägna. Och ekofascister eller ekoaktivister som kanske med tiden blir allt starkare.

Är det fler extremister överlag idag än för ett och ett halvt år sedan?

– Det är svårt att säga – vi har kanske inte räknat dem på det sättet. Men när jag besöker särskilt utsatta områden blir jag bekymrad över att klyftorna växer och att det inte är mycket till integrationssatsningar. Det vi behöver är mer platser där människor kan mötas.

– Jag tror att vi har gjort en jättemiss när det gäller exempelvis nyanlända till Sverige – att vi inte kopplat ihop dem med svenskar och svenska familjer. Man kan stöta och blöta olika attityder och olika sätt att agera, fortsätter han.

– De extremistiska miljöerna är relativt små men ändå stora, det beror på hur man ser det. Men de skapar mycket väsen och kan ställa till en stor oreda. De kan sätta vårt samhälle i gungning och de kan naturligtvis åstadkomma extremt stor skada.

Extremistdåd

Magnus Ranstorp börjar dock samtalet i Europa och de tre terrorattackerna som skedde i slutet av oktober och början av november i Paris, Nice och Wien.

– Det här är bara tre exempel på väldigt bestialiska dåd utförda av extremister som försöker skapa chock. Det har lett till att man höjt beredskapen runt om i Europa men också i Sverige. Det är inga konkreta terrorplaner som gör att man höjer beredskapen, men det finns alltid någonting på gång – europeiska säkerhetspoliser får in tips varje dag. Men det är inget konkret som man kan peka på. Det handlar om att ta det säkra före det osäkra.

– Man har framförallt förstärkt skyddet för judiska skolor och judiska församlingar. Men de har länge varit utsatta. Så har man också förstärkt skyddet för franska ambassaden och franska mål. Även vid stora shoppingcenter och annat som eventuellt skulle kunna vara tydliga måltavlor. Nu säger jag inte detta för att vara alarmistisk, men det otäcka i detta är att det finns ett visst fokus på den kyrkliga dimensionen i detta, det vill säga att man angriper kyrkor. Jag tror inte att något händer på den fronten i Sverige, men det kan hända i andra länder, som i Frankrike.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Nu skärps regler för att stanna i Sverige
Utøya: Tål än idag inte doften av liljor
"Att vaccinera sig är en självklarhet"
Sjuksköterskan Frida mötte sin kongolesiske Nicolas
Fel att det regnar mer på Margareta-dagen
Vandringslederna bär till Vadstena
”På medeltiden var de lediga dagarna som mest 110”
Medellivslängden sjunker
”Afghanistan känns inte som ett säkert land”
"Vi vill hjälpa till det lilla vi kan"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies