Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hosianna hemma är också ett Hosianna

Veckans kommentar Publicerad: 2020-11-12 14:30

Läget vad gäller coronasmittan är oroande. Dag för dag ökar nu antalet inlagda på sjukhus och antal döda i covid förra veckan var 84 personer. Det är fler döda än hela övriga Norden sammantaget – och det högsta antalet sedan juli. I princip alla som dött är över 70 år. På intensivvårdsavdelningarna blir patienterna snabbt fler och kurvan pekat brant uppåt. Värst av allt är smittan. Antalet testade förra veckan var hela 189 000 och av dessa var rekordmånga 9,7 procent, eller 18 500 personer, smittade. Återstår att se hur många av dessa som behöver sjukhusvård.

För oss i församlingarna betyder detta att vi måste förbereda oss på en adventstid och jul utan att vi möts fysiskt. Det kommer inte att bli lättnader i restriktionerna i närtid. Snarare kan vi förvänta oss än strängare regler för hur många personer som får samlas offentligt.

För anställda och frivilliga i kyrkorna innebär det fortsatta webbsända samlingar och gudstjänster. Våra predikanter får fortsätta att tala till en kamera. Att inte ha sin församling närvarande är sorgligt och framför allt svårt. En predikan skapas alltid i rummet, det är en konstform på tre ben som utövas mellan predikanten, de som firar gudstjänsten och Gud. När församlingen och responsen i kyrkan saknas är det svårt att behålla skapar­glöden. Det är därför viktigt att uppmuntra, tacka och stödja dem i församlingen som arbetar med gudstjänsterna, trots att de har få eller inga gudstjänstfirare på plats.

Till dig som likt undertecknad kommer att sakna att få stämma upp i Hosianna och Gå, Sion, din konung att möta på första advent vill jag säga: det kommer inte alltid att vara så här, men just nu är det så. Nästa höst finns det med all sannolikhet tillgång till vaccin och vi får mötas igen.

Hosianna betyder som bekant ”rädda oss” eller ”kom med hjälp”. Aldrig har det varit mer passande. Gud, låt oss denna advent bli räddade från corona, från den tärande ensamheten. Kom med hjälp till intensivvårdsavdelningar, sjukbäddar och till frivilliga och predikanter i våra kyrkor.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog
Efter avståndet
Jag är inte någons "äldre"
Brandattentat mot Spånga kyrka oroar
Harris är hoppet för nästa generation
Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies