Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Macron: Alla våra länder har drabbats

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-12 14:14

Frankrike och EU utlovar snabba nya förslag för terrorbekämpning efter den senaste tidens blodiga dåd i Paris, Nice och Wien. En kamp mellan civilisation och barbarism, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Frankrike och Österrike har under en månad genomlevt tre uppmärksammade islamistiska terrordåd. Men det är inte bara där som folk har dödats, konstaterar franske presidenten Emmanuel Macron på en presskonferens i Paris efter ett snabbinsatt antiterrormöte på tisdagen.

– Alla våra länder har utsatts, säger Macron och rabblar upp stad efter stad – däribland Stockholm – som drabbats under de senaste fem åren.

– Det här är en europeisk verklighet. Därför behöver vi ett samordnat svar, säger Macron.

Förslag på gång

Redan inom ”de närmaste dagarna” lovar han nu förslag om hur gränsskyddet ska kunna förstärkas inom EU, i lagom tid till det webbmöte som EU-ländernas justitie- och inrikesministrar har på fredag.

Strategi kommer

Macron vill också ha ett europeiskt ”råd för inre säkerhet” och betonar vikten av bättre polissamarbete och informationsutbyte mellan medlemsländerna, men också hårdare tag mot terrorpropaganda på internet.

– Internet är ett fritt område, men det kan bara vara det om det finns säkerhet. Det får inte bli ett gömställe för extremister, säger Macron.

Tisdagens möte hölls tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och med deltagande från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel.

Från EU utlovas en ny antiterrorstrategi redan i början av december och samtidigt nya insatser för integration och inkluderande. På tisdagens möte diskuterades även hur och var Europas imamer utbildas och finansieras.

– Det här är inte en kamp mot islam eller en kamp mellan kristendomen och islam. Vad som står på spel är försvaret av vår demokratiska samhällsmodell. Vi är emot alla former av religiöst hat, betonar ändå Angela Merkel på presskonferensen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Alltfler smittade i Sverige
Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar
"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"
Glädje som varar hela året
Julsångerna skapar frid
Så vill EU renovera relationen till USA
Stora briste på boenden
Musik för alla i digitala allsångskvällar
"Vilodagen är väldigt viktig"
De gör adventskalender som lär och underhåller


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies