Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

FHM: "Fler bör testas"

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-12 14:11

270 miljoner kronor – varje vecka. Så mycket betalar staten för den testning för covid-19 som just nu pågår över hela landet. Nu vill Folkhälsomyndigheten att antalet tester ska öka ytterligare.

Under vecka 44 genomfördes 193 293 tester för pågående infektion av covid-19. Detta till en kostnad av 1 400 kronor per test, enligt den schablonsumma som regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) tidigare har kommit överens om.

– Det innefattar hela kedjan och den infrastruktur som behövs. Från det att en läkare ordinerar testet, själva provtagningen med den efterföljande analysen, till svaret till den med symtom och till sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Men trots att antalet tester nu närmar sig 200 000 per vecka vill Folkhälsomyndigheten se ännu fler. Något ”tak” finns inte. Inte ännu, i alla fall.

– Testning är en viktig del i den nuvarande strategin, till skillnad från i våras då den möjligheten inte fanns på samma sätt. Antalet tester kan öka ytterligare, även om jag har stor förståelse för att situationen ute i regionerna är väldigt ansträngd på sina håll, säger Karin Tegmark Wisell.

Vissa mer flexibla än andra

Den snabba ökningen av antalet som vill testa sig har resulterat i bristsituationer på flera håll. Både Östergötland och Blekinge har larmat om minskad provtagningskapacitet. Stockholm har svårt att hinna med anstormningen av alla människor med covidliknande symtom, precis som i Jönköping och Västra Götaland.

– Det skiljer sig regionalt, men det kan handla om brist på plastpipetter eller på de reagenser (kemikalier) som behövs för analyserna. Det finns en begränsad tillgång hos leverantörerna. Det är en ständig kamp och det är tufft, men så har det varit ända sedan pandemin började. Det är en verklighet vi kommer att få leva med, säger Karin Tegmark Wisell.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Alltfler smittade i Sverige
Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar
"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"
Glädje som varar hela året
Julsångerna skapar frid
Så vill EU renovera relationen till USA
Stora briste på boenden
Musik för alla i digitala allsångskvällar
"Vilodagen är väldigt viktig"
De gör adventskalender som lär och underhåller


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies