Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Viktigast att visa varandra omsorg"

Veckans nummer Publicerad: 2020-11-12 14:07

– Det viktigaste är att vi värnar om den mänskliga omsorgen om varandra, säger Anders Persson, sjukhuspastor på Centralsjukhuset i Karlstad. I spåren av pandemin varnar han för ensamheten i vårt samhälle och understryker vikten av att vi som kristna kan vara kyrka.

Den pandemi som under våren svepte genom Europa har åter­igen tagit fart efter en sommar och tidig höst då antalet dödsfall låg på ett eller två per dag. Nu varnar Folkhälsomyndigheten för en ny våg av coronaviruset.

– Budskapet är att det här är en allvarlig sjukdom med stor dödlighet för många äldre. Slappna inte av utan följ smittskyddsråden noga, säger Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjuk­huset och professor vid Karolinska institutionen till TT.

Hemmets Vän talade med sjukhuspastorn Anders Persson på Centralsjukhuset i Karlstad om hur pandemin påverkat samtalen och hur man förbereder sig för svåra tider.

– Jag tänker att någonstans i allt detta får vi försöka vara kyrka, vi får vara där och finnas som medmänniskor för varandra och för andra, vi får bara vara där, säger han bland annat.

Samtal och handledning

När Anders Persson talar om sin erfarenhet och bakgrund berättar han om hur intresset för själavård och pastoralpsykologi fanns där redan när han läste till pastor på Lidingö teologiska seminarium. Sedan dess har han bland annat hunnit vara både studentpastor i Malmö och direktor för förbundet S:t Lukas. Idag är han också ordförande för Hela Människan och ägnar hälften av sin arbetstid åt både samtal och handledning av präster, pastorer och diakoner. Den andra halvan arbetar han på det stora regionsjukhuset i Värmland, Centralsjukhuset i Karlstad.

– Jag kan inte säga att vi har så många samtal med patienter som är sjuka i covid-19, berättar han.

– Det beror delvis på att vi just nu inte har så många inlagda på grund av det. Men de som har covid-19 orkar inte heller prata så mycket, de har problem med andningen. Även om vi visst haft också sådana samtal.

Ensamma patienter

– Men det som har förändrats, det är att här i Karlstad där jag jobbar har vi ett skalskydd. Det innebär att ingen får komma in på sjukhuset som inte har en kallelse till något. Det vill säga: Inga besök, inga anhöriga. Det påverkar och gör att patienterna är mer ensamma.

– Vår uppgift är att vara där. Alltså, att vara en människa som inte är vårdanställd men som kommer in i rummet och vi kan prata om allt möjligt. Så det har förändrats en del, behovet av att prata. På grund av ensamheten på sjukhuset, säger Anders Persson.

– Samtalen kan naturligtvis handla om vad som helst. Men i Karlstad har vi kraven på oss att ha prästskjorta. Det syns vilka vi är, och det gör att en del ändå vågar öppna upp för att samtala om både det som skaver och det som berör trosfrågor överhuvudtaget. De kan säga: ”Jag kanske inte tror så mycket men jag tror på det här”, och ”Hur kan man tänka kring det?”

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Alltfler smittade i Sverige
Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar
"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"
Glädje som varar hela året
Julsångerna skapar frid
Så vill EU renovera relationen till USA
Stora briste på boenden
Musik för alla i digitala allsångskvällar
"Vilodagen är väldigt viktig"
De gör adventskalender som lär och underhåller


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies