Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Problematiken i USA liknar den svenska

Veckans kommentar Publicerad: 2020-11-05 14:12

Det är mycket som känns främmande för en lakonisk svensk i amerikanska valrörelser. Orden är så stora att de är svåra att översätta, debatterna och kandidaternas beskyllningar mot varandra håller en nivå helt otänkbar för svenska förhållanden. Människors reaktioner blir också därefter. I måndags och tisdags var det många amerikanska affärsidkare som spikade igen sina fönsterrutor och stängde sina butiker av rädsla för kravaller. Också det helt otänkbart inför ett svenskt val.

Samtidigt är USA-valet en spegling av hur det ser ut i Sverige, om än i ett uppskruvat amerikanskt tonläge. USA är ett djupt polariserat och splittrat land där folkrika öst- och västkusten röstade på Biden och glesbefolkade mittenstaterna på Trump. Trumps väljarbas är landsbygdsväljarna, de som, med all rätt, känner sig förbisedda av regeringen och företagen. När stora näringar som gruv-, stål- och bilindustrin lämnat landsbygden blev det svårare att försörja sig och se framtiden an med tillförsikt. Även om vi i Sverige finner Trumps framtoning och retorik svårbegriplig, i vissa fall motbjudande, har vi samma problematik och polarisering hos oss i Sverige.

I våra storstäder röstar medelklassväljare på mitten-höger-partier medan landsbygdens folk drar åt vänster eller Sverigedemokraterna. Missnöjet på landsbygden är legitimt på många sätt eftersom folkviljan alltför ofta ignoreras. Ett svenskt exempel är folkomröstningen om vindkraftsparken på Ripfjället som hölls i september. Lokalbefolkningen i Malung-Sälen sa tydligt nej, men blir ändå överkörda av politikerna. Parken kommer byggas. Vad gör detta med demokratin?

Att bo på landsbygden innebär ett annat liv än det i storstäderna. Jobben och samhällsservicen är färre och inte lika tillgängliga. Det må vara samma land, men förutsättningarna för hur livet levs skiljer sig mycket och de skillnaderna har blivit allt större. Det är det som gjort att Donald Trump nu ser ut att bli återvald när denna tidning går till tryck. Oavsett om det står sig efter att alla röster räknats, är det ett splittrat USA där spänningarna mellan mitten- och kuststaterna accentuerades i och med gårdagens jämna val. Vi gör klokt i att ha en ödmjuk hållning till det som nu sker i USA. Vi har en liknande problematik hos oss, men uttrycken – de kraftiga känslorna och de stora orden – är ett annat. Vår svenska landsbygd ställer inte till med bråk och brusar upp, men missnöjet finns och våra ansvariga politiker behöver på djupet se och förstå det.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies