Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ljuset starkast i allhelgonatid

Ledare Publicerad: 2020-10-29 14:30

Alla helgons dag står för dörren. Normalt brukar det innebära många besökare på våra kyrkogårdar och vackert smyckade gravar med ljus, blommor och växter. Hur det blir i år återstår att se, men coronapandemin har på ett skakande sätt påmint oss om livets bräcklighet. Sorg och ensamhet har drabbat många äldre och antalet avlidna har varit högre än normalt. I kyrkans historia står Alla helgons helg för påminnelse om dem som gått före till evigheten, men också ljus och hopp för den som har bejakat det kristna hoppets budskap. Det budskapet behövs nu mer än någonsin.

Vi har ett antal bibliska förebilder att luta oss emot även denna Alla helgons helg. När Jesus hade lagts i graven efter korsfästelsen och Maria, Jakobs mor, och Maria från Magdala kom dit på påskdagsmorgonen var deras chock naturlig. För dem förmedlade den tomma graven inte något hoppets budskap. Inte heller för de två lärjungarna på väg till Emmaus, som vandrade med Jesus utan att förstå att de gick tillsammans med någon som besegrat döden.

I den tid vi lever öppnar många människor sitt inre för Halloweenfirandet och en tankevärld fylld av döskallar, monster och blod. Vinningslystna affärsmän är beredda att slå mynt av allt som kan innebära klirr i kassan. Men i mångas tankevärld bland det svenska folket är öppenheten inte lika stor för att det kan finnas liv på andra sidan graven. Nu behöver vi än mer Bibelns hoppfulla budskap och kristna människors visshet om en ny himmel och en ny jord, befriad från allt av pandemier, smärta och lidande.

För några år sedan kom en dramadokumentär som man kan se på Netflix. Den heter ”Miracles of Heaven” (Himlens mirakler). Den skildrar en familj där en av döttrarna drabbas av en obotlig sjukdom och trots intensiva läkarinsatser inte utlovas något hopp om tillfrisknande. Väl hemma, där flickan egentligen bara inväntar döden, är hon ute och leker med sina syskon och råkar falla ner i ett djupt hål i ett stort träd på tomten.

Först när räddningstjänsten kommer kan man få upp flickan, som till allas förvåning inte skadats av fallet. Nu berättar hon att hon upplevt ett besök i himlen, och när hon undersöks av sjukvårdspersonal har man ingen förklaring till att hon nu är helt frisk från sin obotliga sjukdom. I slutet av filmen får man möta familjen som i verkligheten upplevt detta chockerande drama, vilket fick en så hoppfull utgång.

Det finns andra dokumentationer kring människor som dött och gjort upplevelser av himlen. En del av dem är spekulationer på tunn is. Men det finns ett antal bärkraftiga livserfarenheter, som ingen kunnat bortförklara. Läkarvetenskapen står oftast helt svarslös inför dessa, liksom inför den händelse som filmen ”Himlens mirakler” skildrar.

I denna mörka novembertid 2020 behöver vi inte enbart tända ljus på gravarna utan får också ta del av de berättelser som under 2 000 år proklamerat att ”döden är uppslukad och besegrad”. För kristna människor är det inga sagor. Och att Jesus har uppstått från döden verifierades av mer än 500 personer under 40 dagar.

Detta budskap behöver vi proklamera ännu tydligare. Slutackordet denna Alla helgons dag är att ljuset är starkare än mörkret och hoppet får bära var och en som vill öppna sig för detta 2 000 år gamla vittnesbörd.

Hemmets Vän 29 oktober 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies