Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frankrike visar vägen

Veckans kommentar Publicerad: 2020-10-29 14:27

Det är inte ofta ett tv-program kan få en luttrad mediearbetare som undertecknad att få en aha-upplevelse, men i söndags hände det. I Agenda intervjuade SVT:s Anders Holmberg Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville. Bakgrunden var det fruktansvärda islamistdådet och halshuggningen av läraren Samuel Paty på öppen gata efter att Paty på en lektion visat satirteckningar på den muslimske profeten Muhammed.

Det var som om de Gonneville visste vilka frågor han skulle få av Holmberg, för hans svar var bländande skarpa och genomtänka. Ambassadör de Gonneville underströk att Frankrike inte bara är ett kristet land, det är också ett muslimskt land och muslimer har rätt att vara fredade från islamistisk terrorism precis som alla andra. Man måste inte välja mellan att vara muslim och fransos, man kan vara både ock, menade de Gonneville.

I intervjun frågar Holmberg om en lärare som Paty inte borde respektera muslimer i större utsträckning och alltså avhålla sig från att visa satirteckningar på profeten Muhammed om muslimer ser det som hädelse. Då briljerar de Gonneville. ”Det är den fälla som islamister har gillrat åt oss att falla ned i”, svarar han. ”Detta handlar om terrorism, inte om hädelse, och dessutom är hädelse inte olagligt i Frankrike.” Han varnade för att låta extremister förflytta diskussionen från att handla om terrorhandlingar till att kritisera kränkningar av islam. Genom att inkludera olika minoriteter, men också vara extremt tydlig med var gränsen går för vad vi accepterar, det är så man bygger gemenskap i ett land.  ”Islamisterna vill ha din och min framtid. De vill ha våra demokratiers framtid. De vill bygga ett annat slags samhälle, vilket inte är det samhälle vi byggt idag och vill föra vidare till våra barn.”

De västerländska demokratierna kommer ur ett judiskt-kristet synsätt. I detta synsätt finns yttrandefriheten och den rymmer även det som kan upplevas stötande – till och med direkt opassande. Men så måste det få vara, för alternativet är att flytta skuldbördan från islamistterroristerna till offren och till exempel självcensurera innehåll på lektioner i skolan. Det är samma logik som att säga att någon som blir nedslagen på gatan får skylla sig själv för att personen var ute sent på kvällen eller hade fel sorts kläder på sig.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog
Efter avståndet
Jag är inte någons "äldre"
Brandattentat mot Spånga kyrka oroar
Harris är hoppet för nästa generation
Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies