Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Ibland griper orden tag i oss”

Veckans nummer Publicerad: 2020-10-22 00:00

Vilka erfarenheter i livet har gjort att du har vuxit som människa? Hur ser din livsresa ut så här långt? Vilka dalar och vilka berg kan du identifiera? Det är några av de frågor som Peter Svärdsmyr ställer i sin nya bok ”Det ordnar sig” (Marcus förlag) – med 52 reflekterande texter, en för varje vecka på året.

– Den är helt klart en frukt av mitt skrivande på sociala medier. Det är även därifrån som min bordskalender kommer. Men det var ett tillfälle där jag kände att jag ville bita tag i något ytterligare, något nytt bokprojekt som jag kände att jag hade på gång, fortsätter han.

– Jag pratade med Marcus Pollack på förlaget och sade att i princip hade jag redan en färdig bok. De texter som jag skriver på sociala medier är ganska små – ofta bara två, tre rader. Men många av dessa minitexter har jag också skrivit en längre reflektion omkring – och den typen av reflekterande texter har det blivit en hel del av med tiden. De rader jag publicerar på Facebook eller Instagram har på det sättet blivit som rubriker i min bok.

Församlingspedagog

Peter Svärdsmyr är till vardags församlingspedagog i Boxholms församling någon mil söder om Mjölby i Östergötland. Han berättar hur han för en del år sedan började skriva korta texter som han gav ett grafiskt snitt och lade ut på sitt Instagramkonto så att vem som helst kunde läsa dem. Snart började hans bilder delas och andra tryckte på den så kallade gilla-knappen.

I dag har han mer än 8 800 följare på Instagram och 6 500 följare på Facebook. I bordskalendern ”Allt det vi delar”, som kom ut på Marcus förlag 2017, har han återgett en del av de bilder och korta texter han samlat på sig genom åren.

Hopp, tröst och uppmuntran

– Jag har alltid velat skriva någon form av en lite mer innehållsrik reflektionsbok på det sättet. Och det fanns liksom ett ärende i alla de här lite längre reflektionerna som jag bara hade gjort lite på känn. Det var som om det fanns ett utkast, ett ämne till en bok där det helt naturligt fanns en nerv av något som gav hopp, tröst och uppmuntran men också utmaning, fortsätter Peter Svärdsmyr.

Han vill inte kalla det för andaktsbok, det är alltför begränsande menar han.

– Det beror lite på vad man ser som andakt eller inte. Det är inte en sådan bok med bibelreferenser eller böner. Texterna är faktiskt ganska mycket kopplade till musik, det finns en sång till varje text. Så finns det också lite frågor till varje text som man kan fundera över och utmanas av.

– Jag tror egentligen på att vara kort och koncis, jag tror att det är vägen framåt för att nå många med något idag. Vi vet att många människor läser allt färre böcker under livet. Man söker lite enklare format. Och det passar mig ganska bra för jag är ingen bokmal på det sättet.

Sociala medier

– Jag älskar böcker och har väldigt mycket böcker. Men jag läser sällan en bok från pärm till pärm utan jag läser mer på känn: Nu måste jag läsa något ur den här boken eller nu måste jag läsa något ur den där boken. Det är så jag funkar och det är så jag också vill skriva, säger Peter Svärdsmyr.

Vi talar en del om förhållandet till sociala medier och om hur det förändrat vårt sätt att läsa texter.

Positivt och negativt

– Det är ju så med sociala medier att det finns både positiva och negativa sidor med det. Jag tycker att det är spännande att försöka gröpa ur det som är positivt och kraftfullt med de nya medierna. Det finns så mycket man kan använda där. Och om man tänker till lite när man använder dem, så kan man utröna vad som funkar och vad som inte funkar. Vad som får människor att förstå, säger han.

– Vi scrollar ju mycket i sociala medier, och då tror jag att vi har max 1,4 sekunder på oss för att fastna för någonting. Så det är en väldigt stark konkurrens om uppmärksamheten, att sno den från någon är väldigt tufft. Det behöver inte betyda att man inte kan kommunicera viktiga, djupa, genomtänkta saker, utan det kanske handlar mer om i vilket format man gör det, helt enkelt.

– Det är vad jag vill utforska. Det är väldigt svårt att i förväg veta vad som kommer att hända med en text. Men ibland griper orden tag i människor, och det är så det funkar på sociala medier, fortsätter Peter Svärdsmyr. Vilka reaktioner möter du lokalt i Boxholm?

– Jag träffar folk då och då som följer mitt Instagram-konto. Och kollegor vet om vad jag håller på med och uppmuntrar mig. Vi jobbar mycket med ungdomar men försöker också hitta olika arenor för olika människor. Många ungdomar jag möter genom jobbet följer mig också på Instagram, och vi kan tala om texterna, det är ganska naturligt. Men samtidigt vill jag hålla det åtskilt – det projekt jag har på sociala medier, det ger jag en hel del av under min fritid, det är väldigt roligt och är en inspiration för mig. Men jag förstår om inte alla känner det så, jag är försiktig med att tala om det själv, om inte någon tar upp det.

Inte bara i kyrkans värld

Han talar också om vikten av att kommunicera i bredare kretsar än bara inom kyrkan.

– Det är ett viktigt uppdrag, helt enkelt, för människor som har en tro, som är kristna och som lever i kyrkans värld, att inte bara skriva, kommunicera, umgås och vara i de små ankdammar som vi gärna bygger upp i kyrkans värld. Utan att tala så att både jag själv och andra människor förstår vad som binder oss samman, så vi ser vad vi är och vad vi har gemensamt. Mitt mål är inte att alla ska förstå att jag har en kristen bakgrund. Sedan kommer man att förstå det om man läser hela boken, att det är en väldigt tydlig linje i mitt liv. Men det är inte mitt ärende med den här boken.

Eva Gustafsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies