Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svåra diskussioner väntar i skakat Frankrike

Veckans nummer Publicerad: 2020-10-22 00:00

När vreden över det bestialiska lärarmordet i Frankrike lagt sig väntar en svår debatt om var gränsen ska dras mellan religion och yttrandefrihet. Hur stor hänsyn ska den sekulära staten ta till religiösa känslor?

Vänlig, rolig, besjälad av sitt arbete. Vittnesmålen om den mördade läraren Samuel Paty i tidningen Le Monde är entydiga.

Lika entydigt är det offentliga Frankrikes stöd för Paty, som knivmördades i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine i fredags och därefter fick huvudet skiljt från kroppen, kort efter det att han visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet. President Emmanuel Macron har beskrivit det brutala dådet som ett angrepp på republiken och lovar konkreta åtgärder mot extremistisk islamism i landet.

Även från muslimskt håll hörs stöd för Paty. Islamiska nättidningar som Oumma och Saphirnews har publicerat texter som hyllar honom, och i måndags lade imamer ned blommor framför skolan där han arbetade.

Långtgående yttrandefrihet

Men med tiden kommer en diskussion att ta vid om konflikten mellan å ena sidan den av tradition långtgående franska yttrandefriheten, å andra sidan minoritetsgruppers krav på en större respekt i hanteringen av religionsfrågor, tror Frankrikekännaren Tomas Lindbom. Efter terrorattacken mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo 2015 växer oron för att en självcensur redan har blivit verklighet.

– Tänk dig själv om man är lärare i historia och ska prata om yttrandefrihet nästa vecka, och ser att en kollega blir halshuggen för detta. Då kanske man tänker ett varv till innan man går in i klassrummet och langar fram Muhammedsatirteckningar, säger Tomas Lindbom.

– Journalister och opinionsbildare är oroade för just det, och det är i ljuset av det man måste se den enorma kraften i försvaret för ”laïcité” (ungefär sekularism) och republikens värderingar som inte minst Macron ger uttryck för.

Läs mer i Hemmets Vän nr 43 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Alltfler smittade i Sverige
Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar
"Vi vill bygga kyrka på ett nytt sätt"
Glädje som varar hela året
Julsångerna skapar frid
Så vill EU renovera relationen till USA
Stora briste på boenden
Musik för alla i digitala allsångskvällar
"Vilodagen är väldigt viktig"
De gör adventskalender som lär och underhåller


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies