Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gräns för religionsfriheten

Ledare Publicerad: 2020-10-22 00:00

Militant islamism i Europa har skördat ytterligare ett liv. Denna gång var offret Samuel Paty, 47 år, lärare i historia och geografi i en av Paris förorter. ”Etik och medborgarskap” är ett angeläget skolämne som infördes i franska skolor efter det islamistiska attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015. I en lektion om yttrandefrihet använde Samuel Paty som exempel satirmagasinet Charlie Hebdo – när magasinet drev med profeten Muhammed. Efter lektionen blev han kritiserad på sociala medier av vissa föräldrar. På väg hem från jobbet i fredags söktes han upp av en ung man, ursprungligen från Tjetjenien, som högg halsen av läraren i protest mot innehållet i den nämnda lektionen.

Detta brutala mord har utlöst en serie av manifestationer i Frankrike. I söndags hölls flera stora demonstrationer i Frankrike. På Place de la République i centrala Paris hölls en stor sorgemanifestation. I Lyon, Bayonne och flera andra franska städer likaså, alla till stöd för den brutalt mördade läraren, till stöd för yttrandefriheten. I går onsdag hölls även en manifestation arrangerad av franska staten, med liknande syfte. President Emmanuel Macron har personligen engagerat sig i det inträffade. Det är i sig inte förvånande. Först och främst för att det är ett allvarligt brott som begåtts. Men också för att det franska skolsystemet har högt ställda ideal om åsikts- och yttrandefrihet. De är centrala delar i det moderna Frankrike och har egentligen så varit sedan franska revolutionens dagar. Det inträffade uppfattas därför som angrepp på Frankrike som nation och på dess ideal.  

Detta är inte första gången det sker terrordåd i Frankrike med militanta islamistiska förtecken. Men det är första gången en lärare blir brutalt mördad på grund av sin undervisning. Tidigare offer har bland andra varit journalister. Detta är mycket allvarligt. Och vi måste ta dåd från militanta islamister på allvar. Givetvis är inte alla muslimer extrema i­slamister. På intet sätt. Men det finns en grupp som utgör en fara för samhället. Det är det inträffade i Frankrike ett exempel på. Och vi ser liknande risker även i Sverige, med attentatet på Drottninggatan i Stockholm i färskt minne.

Religionsfrihet är en viktig del av det moderna Sverige, och rätten att själv välja sin tro ska värnas. Kristna, judar, muslimer, ateister – alla har rätt till sin livsåskådning. Staten ska inte tvinga på eller föreskriva människor en viss trosuppfattning. Men religionsfriheten har sina gränser. Brott kan aldrig försvaras genom att de begås i en religions namn. Vi måste därför vara mycket klarsynta inför den utveckling som nu sker i Europa. För inom islamistiska kretsar finns politiska ambitioner att hela samhällen, inklusive rättsskipning och lagstiftning, ska baseras på och genomsyras av islam. Sverige är idag ett land som bebos av människor från många länder och kulturer. För att bibehålla samhällsgemenskapen och minska risken för klyftor och fientlighet i samhället är det avgörande att integrationen fungerar väl. Och samtidigt att risken med militanta grupperingar som islamism tas på mycket stort allvar.

Hemmets Vän

22 oktober 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

"Finlands sak är vår"
Ingen mat på bordet
Stäng kärnkraftverken - när alternativ finns
Den ryska björnen förvirrad
Kommer löftena om äldreomsorgen att hållas?
Osanna rykten skadar
USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies