Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem kan man lita på?

Veckans kommentar Publicerad: 2020-10-22 00:00

Hur många gånger har vi hört och sett politiker, både lokalt och i riksdagen, försäkra att de lever efter samhällets lagar och regler i stort och smått. Det är precis vad folket förväntar sig av de personer som fått förtroende att styra över land och kommuner. Naturligtvis förväntas även att allmänheten följer rådande lagar och normer, det är förutsättningen för att ett samhälle ska fungera. Utöver förtroendevalda politiker finns det vissa yrkesgrupper där förväntningarna på samhällsetiken kan vara speciellt hög, till exempel präster, forskare, sjukvårdspersonal i alla kategorier och skolpersonal.

Alla som växer upp i vårt civiliserade land möter dagligen representanter för skolan under merparten av sina mest formbara år. Utöver traditionella undervisningsämnen lär skolan eleverna vett och etikett, att värna natur och miljö, att visa hänsyn, att tala sanning och att alla människor är lika värdefulla. Vi kallar det att förmedla en värdegrund, demokratisk sådan. Och eftersom alla känner till att exemplets makt är stor förväntas skolans personal, från vaktmästare till rektor, efterleva skolans värdegrund i praktiken. Även dagens föräldrar har ansvar att förmedla normer till sina barn. Barn gör inte som föräldern säger, barn gör som föräldern gör.

Vi häpnade förra veckan när det blev känt att ”Årets svensk” 2018, rektor Hamid, bland annat känd för att på kort tid radikalt förbättrat skolresultaten på Sjumilaskolan i Göteborgsförorten Biskopsgården och sedan 2019 Barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun förutom många förtroendeuppdrag, under ett antal år har svikit skolans och samhällets värdegrund.  Åren 2011–2016 har han, parallellt med sitt arbete som rektor, både anonymt och under pseudonym varit aktiv på nätet med antisemitisk hatpropaganda och förakt för svenska kyrkan. När detta uppenbaras förringar han sitt eget ansvar och hänvisar till ungdomligt oförstånd, sina dryga 30 år till trots. Men följden av hans agerande blir att han nu med omedelbar verkan förlorar sitt arbete inom skola och utbildning och även övriga förtroendeuppdrag.

Sanningen segrar till slut. Ärlighet varar längst. Det är vad skolan måste förmedla till eleverna. Och det är vad skolans personal och andra samhällsbärande yrkesgrupper måste leva upp till. I tjänsten – men också privat.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Larmet går
Glädjande lättnader
Vem blir nästa statsminister?
Sommaren, alkoholen och ungdomen
Varför benämna mord för "skjutningar"?
I denna ljuva sommartid
Det ovårdade språket
När kommer granskningen av Sveriges Radio?
Israels rätt att försvara sig
Bekämpa hatet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies