Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nu måste vi mötas – men med avstånd

Veckans kommentar Publicerad: 2020-10-15 14:27

Det kommer dystra besked från Folkhälsomyndigheten. Antalet smittade av covid-19 verkar öka kraftigt och 50-personersregeln för offentliga samlingar består. Det bekräftas också av de forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som tar in och analyserar vatten från reningsverken i Stockholm. Enligt de senaste analyserna har mängden av viruset i avloppsvattnet ökat så pass mycket att den i slutet av september hade nått nästan samma nivåer som i maj månad, och det var just i månadsskiftet april/maj som de högsta nivåerna uppmättes.

Med dessa data är det inte konstigt att maxgränsen bibehålls.

Kultursektorn protesterar. Varför får man trängas på Ikea och på restauranger men inte sitta med avstånd på teatrar – en bransch som också är specialister på att hantera stora folksamlingar och hur människor förflyttar sig in och ut ur samlingslokaler. Det är rimliga frågeställningar. Är det olika regler för affärsverksamhet och kultur för att företagare inom handeln är viktiga för svensk ekonomi?

I kyrkan får vi gilla läget. Vi kan inte förändra förutsättningarna. Men visst börjar vi känna i kroppen, och församlingskroppen, att vi inte får fira gudstjänst tillsammans?

Webbsända gudstjänster är bra, men det fysiska, verkliga mötet, det mellan församlingen och Gud som sker i gudstjänstrummet, kan aldrig bli digitalt. Det sker något när vi möts.

Det är viktigt att hålla distans, men kan vi handla i butiker kan vi mötas i mindre grupper i kyrkan. Naturligtvis utan handskakningar och på behörigt avstånd. Men att faktiskt fira gudstjänst tillsammans är en överlevnadsfråga. På många håll firas mikromöten, gudstjänster med max 49 personer i lokalen.

Det är möjligt att fira gudstjänst i mindre grupper, avgränsa bänkraderna och hålla avståndet. Är ni en större församling, fira flera gudstjänster. För de mindre gemenskaperna handlar det om att värna avstånd och handhygien.

Det senaste beskeden från Anders Tegnell går att tolka som att restriktionerna på 50 personer blir kvar ända till våren 2021. Så länge kan vi inte vara utan varandra. Det är tid att planera för gudstjänst i miniformat.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?
Livsviktigt få vara del i en gemenskap
Vi i kyrkorna har gjort ett otroligt jobb
Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies