Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi lever i en kultur som vibrerar av helighetslängtan"

Veckans nummer Publicerad: 2020-10-15 14:13

– Jag tror att vi måste tala till människors längtan, säger författaren, skribenten och teologen Joel Halldorf, återigen aktuell med sin nya bok Gud: Jakten, utgiven på Fri Tanke men också uppmärksammad långt utanför kristna kretsar.

Joel Halldorf, 40 år, är docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och han fokuserar på modernitet och religion samt svensk frikyrklighet. Han är också regelbunden skribent i bland annat Expressen, Dagen och Axess. För ett par år sedan väckte hans bok ”Gud: Återkomsten” stor uppmärksamhet. Där beskriver han religionens återkomst i det sekulära Sverige och vad det betyder för politiken, vårt samhälle och våra liv. Nu är han aktuell med en ny bok, ”Gud: Jakten”, där han undersöker de religiösa dimensionerna i vår samtid – vare sig det gäller politik, konsumtion, religion eller radikalisering. Underrubriken på den nya boken är: Existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet.

Joel Halldorf berättar när vi talas vid på telefon hur boken kom till utifrån ett samtal han hade med Christer Sturmark, tidigare ordförande i det sekulära förbundet Humanisterna och förlagschef på bokförlaget Fri Tanke.

– Han frågade mig om jag hade en bok på gång och om vi kunde samarbeta på något sätt. Jag svarade: ”Jag har en bok, men den är ganska kristen, så jag vet inte. Men så här tänker jag i alla fall.” Så berättade jag för honom att jag ville diskutera hur man ser på samhället ur ett kristet perspektiv, liksom undersöka den andliga längtan som finns i vår tid. Det är mycket det som är bokens tema: hur ser denna andliga längtan ut i ett sekulärt samhälle, i det sekulära Sverige? Vilka existentiella behov har folk? Vilka uttryck tar sig denna längtan om man inte går till kyrkan?

– Det blev ett långt samtal – han tyckte att det lät spännande. Uttrycket existentiell svindel, som han själv använt flera gånger och som jag lånade från honom, finns med i bokens undertitel. Sedan jobbade jag med den under ett års tid och skrev, funderade och läste, säger Joel Halldorf.Apropå det här med existentiell svindel – du skriver bland annat om ”en rastlös jakt på starka upplevelser”.

Är det något som det blivit mer av i vårt samhälle?

– Det är alltid svårt att säga om saker har blivit mer eller mindre eller om det alltid varit så. Men jag tror att det finns i den kristna traditionen en stark medvetenhet om att visst kan Gud vara i stormvinden, i det brusande och starka. Men Gud kan också vara i den stilla susningen.

– Att finna Gud i den stilla susningen, i vardagen, det kräver ett visst uppövat lyssnande. Det är nog det som jag tycker mig se har gått förlorat eller är inte lika vanligt idag. Många saknar en vana att reflektera över sina andliga erfarenheter och reflektera över det andliga sökandet.

– Istället söker människor det extraordinära, det väldigt färgstarka. Man är inte lika bra på att se att Gud finns också i den stilla susningen, i det som är grå vardag. Det kan ibland också gälla kyrkor: Vi har nog kommit dit lite till mans då vi betonar det extraordinära.

Att vi jagar kickar?

– Ja, som jag skriver i boken: Det har sin plats med de omtumlande, starka upplevelserna – det är inte tu tal om det. Men här behöver vi ha ett både och, helt enkelt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 42 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cementa: Regeringen kör över lagrådet
Livet efter Merkel - vem ska nu bossa i EU?
Biskop: Det här är en varningssignal
Hon vårdar gamla hus
Sverige världsbäst på att återvinna tomburkar
Löfven till hårt angrepp mot SD-samarbete
EU: Vi kan göra det omöjliga
Från ifrågasatt till hyllad odlingsform
Partiledare laddar för en het höst
Världens största bilmarknad är Kina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies