Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Både generös och stram migration

Debatt Publicerad: 2020-10-08 16:42

Debatten om migration har under de senaste veckorna pågått i kristen media, bland annat i tidningen Dagen. För någon vecka sedan hölls den stora flykting­debatten på dagen.se och tbnplay.se med flera olika kristna profiler. Frågan har handlat om huruvida invandringen ska vara stram eller generös. Jag tror den behöver vara både och.

Låt mig ta dig med till Pakistan, ett land som jag har bott i under 2,5 års tid och även nu jobbar i några månader varje år. Första resan dit gjordes 2003. Tycker mig ha ganska god kännedom om landet, även om jag hela tiden lär mig saker och ingenting längre förvånar. De problem som landet brottas med är ofantliga: överbefolkning, fattigdom, analfabetism, miljöförstöring, terrorism, extremism, brist på vatten och el, översvämningar, arbetslöshet, religiös förföljelse, diskriminering med mera. Listan kan göras längre. Man behöver verkligen förstå de mycket stora problem som finns i landet (och även i andra utsatta länder) och sedan se den stora skillnad som finns hos oss. Det är så annorlunda. På grund av dessa orsaker och drömmen om ett bättre liv har många lämnat landet och bosatt sig i väst i länder som Kanada, USA, Storbritannien, Australien och Tyskland. Jag kan förstå dem.

För något år sedan fick jag detta bekräftat av en god vän efter att vi ätit lunch hos en kristen hårt arbetande medelklass-familj. Han förklarade för mig att de flesta pakistanier, även kristna, har som mål att lämna landet. Men för de flesta är detta inte möjligt.

Nu följer några iakttagelser i detta ämne som jag gjort i landet:

Bara de allra rikaste – medel- och överklass – har möjlighet att ge sig av. Bara de har råd. Några kilometer bort från det hus som vi hyrde i huvudstaden Islamabad fanns ett stort flyktingläger med tusentals afghaner. Jag tänkte ofta när jag körde förbi detta slumområde som saknade både vatten och el, att dessa människor aldrig kommer att kunna ta sig till väst.

Många har redan anknytningar till väst. När jag tänker på familjer jag möter lite varstans i landet och som har kommit upp sig på karriärstegen, är det ganska många av dessa som på något sätt har anknytningar till väst. Kanske har barnen redan flyttat dit, eller så har man själv bott i väst under några år och sedan kommit tillbaka, eller så planerar man att flytta längre fram. Av tidigare nämnda utmaningar i landet förstår jag dem. Man vill till väst för att få ett bättre liv. Sen är det ju inte säkert att så blir fallet, men det är en annan sak. Lyckas man inte ta sig till Europa eller Nordamerika, går det ju ganska lätt att få jobb i Mellanöstern som byggnadsarbetare, chaufför eller städare. Man skickar sedan hem pengar till sina familjer och släktingar.

Viktiga dokument går att köpa. Det är fullt möjligt att inte hålla sig till sanningen eller ljuga om viktiga detaljer vad gäller information om sig själv, eftersom de flesta viktiga intyg som pass, ID-handlingar och intyg går att ”köpa”. Ändamålet helgar medlen. Tyvärr är detta sant även för kristna.

Extrema grupper vill infiltrera. Det finns flera extrema rörelser som anordnar massmöten, där man klart och tydligt uppmanar sina medlemmar att åka till väst och infiltrera de ”kristna” länderna för islams räkning. Under året visades dokumentären ”Död åt hädarna” på SVT, som beskriver den fanatism som finns i landet.

Konvertiterna behöver skydd. Alla länder ser ju olika ut när det gäller verkliga asylskäl, men i ett muslimskt land som Pakistan är det framför allt konvertiterna, de som lämnat islam, som behöver skydd och asyl. Att lämna islam är ju förbjudet. Även om de skulle kunna bo på andra platser i landet är de inte säkra för släktens vedergällning. Jag har flera vänner som håller sig gömda i landet.

Frågan om migration är inte lätt. Jag har inte alla svar, men personligen tror jag att den behöver vara stram men också generös. Generös för dem som verkligen behöver en fristad och har rent uppsåt, men stram för dem som vill utnyttja systemet och har felaktiga motiv. Svårigheten är att göra denna urskiljning. Men sen har vi också de som vill göra rätt för sig, få ett bättre liv, men inte kan komma hit och jobba eftersom reglerna är för krångliga och man då istället söker asyl och kanske då hittar på en historia. Kanske hela systemet behöver göras om? Borde det inte finnas möjlighet att lättare kunna komma till Sverige utan att söka asyl? Borde inte fler kunna få arbetstillstånd? Det är ju skillnad på flyktingar och invandrare. Sen är det ju självklart att sköter man sig inte så ska man inte få stanna, så var det väl förr?

Jag tror vi måste förstå dem som till nästan vilket pris som helst vill ha ett bättre liv och en tryggad framtid för sig och sin familj. Var det inte därför mer än en miljon svenskar utvandrade till Amerika för över hundra år sedan?

Josef Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Myndighetssverige har fått sig en törn
Ett bra bistånd är effektivt
Psykiskt sjuka drabbade av fysisk sjukdom får sämre vård
Ensamhet är ett hot mot vår hälsa
Är det fel att vara övertygad?
Visst hör tron hemma i det offentliga rummet
Evighetsljuset bryter in i vårt mörker
Är krogarnas överlevnad viktigare än de som drabbas av pandemin?
Förskoleplikt för tvååringar logisk följd av långsiktig S-politik
Så påverkas vi av coronapandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies