Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Covid-19, äldre och kyrkan

Veckans kommentar Publicerad: 2020-10-08 16:31

Världen befinner sig mitt i pandemin. Landets äldre invånare har drabbats hårdast. Dels rent medicinskt. Det är framförallt äldre som blir svårt sjuka och till och med dör.

Det är också många äldre som varit isolerade – i månader. Besöksförbudet på särskilda boenden har hävts nu. Det var på tiden. Ensamhet på grund av pandemin riskerar att långsiktigt leda till väl så mycket skada som själva pandemin.  

Men vi som är över 70 ska fortfarande hålla oss isolerade. Jag har den djupaste respekt för att detta är en sjukdom som kan drabba människor allvarligt. Och i synnerhet människor i min ålder. Samtidigt är det fel att dra miljontals människor över 70 år över en kam. Det är stora skillnader i hur friska vi är. Om någon är fullt frisk och vältränad så har det stor betydelse för förmågan att hantera en eventuell smitta.

Jag tror att när Folkhälsomyndigheten bekämpar covid-19 så måste samtidigt även äldres ensamhet bekämpas. I varje fall måste problemet upp på dagordningen. Myndigheten har regelbundna presskonferenser om covid-19. Men vid pressträffarna talas minimalt om de indirekta effekterna av de vidtagna åtgärderna.  

Vi människor, ung som gammal, är i behov av närhet och gemenskap. Vi behöver känna tillhörighet. Att månad ut och månad in genomleva dagarna isolerad i en lägenhet eller annat boende är inte bra, vare sig för den fysiska eller psykiska hälsan. Här tror jag att kyrkan kan spela en viktigare roll. Många gudstjänster och samlingar har ställts in på grund av smittan. Jag tror att vi behöver se över mötesformer och smittrisker och hitta nya lämpliga former för andakter, gudstjänster och möten.

Hur kan vi ha säkra former för möten? I längden kan vi inte sitta hemma, vi behöver träffas. Vi måste bara komma fram till hur.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Corona
2020-10-08 18:20
Så länge bara 50 personer får samlas,finns det ej mycket att göra,bara vänta på vaccin

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?
Livsviktigt få vara del i en gemenskap
Vi i kyrkorna har gjort ett otroligt jobb
Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies