Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utred Estonia – igen

Ledare Publicerad: 2020-10-02 11:14

Det är 26 år sedan Estonia sjönk och 852 människor miste livet i vad som var ett nationellt trauma, både i Estland och i Sverige. Den vedertagna bilden av vad som hände var att fartygets bogvisir slets loss av de höga vågorna, att bogvisiret drog med porten som satt innanför och att fartyget därför tog in vatten i fören och sjönk på bara någon timma.  

Det snabba tidsförloppet är en av orsakerna till de höga dödstalen, passagerare och personal hann inte ta sig ut ur fartyget i natten. 

Senaste dagarna har det tillkommit vad som måste beskrivas som sensationella uppgifter. Ett filmteam har med undervattensrobot filmat vraket och dokumenterat ett stort hål i fartygets vattenlinje. Hålet är fyra meter högt och som mest 1,5 meter brett. Kraften ser ut att kommit utifrån.

Svenska regeringen erbjöds enligt uppgift att se dokumentären innan den offentliggjordes, men avböjde både att se och att kommentera.

Reaktionerna har blivit desto starkare från framförallt Estland.  

Margus Kurm, tidigare statsåklagare i Estland, ledde den tidigare utförda utredningen för Estlands del. Han ställde sig redan då kritisk till Haverikommissionens slutsatser och är nu mycket kritisk. Nu säger han sig vara övertygad om att Estonia kolliderat med en ubåt från Sverige. Detta ska ha orsakat det snabba förloppet då fartyget sjönk. Krum hävdar att Sverige dolt sanningen. Enligt uppgifter i estniska Eesti Päevaleht säger han att ”Sverige ljög oss rakt i ansiktet”. Han tror att Sverige utredde orsaken till förlisningen 1994 och därefter undanhållit den faktiska orsaken.  

Även Estlands dåvarande försvarsminister Enn Tupp framhåller uppfattningen att Estonia kolliderat med en ubåt. Dock pekar inte Tupp på att den ska ha kommit just från Sverige.

Det har hållits ett möte på ministernivå mellan länderna, Estlands premiärminister Juri Ratas, Finlands premiärminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Stefan Löfven, efter att de nya uppgifterna om Estonia blivit publicerade. Den estländske ministern kräver nu en ny utredning. På en presskonferens krävde premiärminister Ratas att ”sanningen måste fram”. 

Aldrig i modern tid har representanter från ett av Sveriges grannländer, ett land som vi har goda relationer med, riktat så allvarliga anklagelser mot Sverige som nu. Kravet på en förnyad utredning är rimligt.

Vi vet inte hur hålet i Estonias vattenlinje uppkommit. Var det orsaken till förlisningen? Eller uppkom det när fartyget slog i havsbotten? Har det kommit till senare? Detta är frågor som behöver besvaras, av respekt för alla som dog när fartyget förliste och för deras anhöriga.  

En gemensam utredning måste till.  

Hemmets Vän 1 oktober 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp
Covid-vaccinerna snart klara, men är sjukvården redo?
Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies