Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sund prövning behövs

Ledare Publicerad: 2020-09-17 15:58

Vår tid är fylld av larm om miljöförstöring, kriminalitet, hämningslös sexuell utlevnad, sjukdomsepidemier och förföljelse av oliktänkande. Det skapar rädsla och osäkerhet hos många människor. Vad är sant och vad är spekulationer? Det är svårt att värja sig i detta medieflöde. Även befogade varningar är det stor fara att många inte tar på allvar. Bibeln och kristna människor har genom årtusenden varnat, men nu kommer även varningarna från forskare och politiker.

Bibelns Gamla testamente, liksom ord av Jesus, varnade för profeter som inte var äkta. Men det kittlar vårt sinne att titta in i framtidens kristallkula och försöka förstå vad som ska hända.

Israels folk beundrades efter slaveriet i Egypten när cirka två miljoner utvandrade till sitt utlovade hemland Kanaan omkring 1 400 år före Kristus. Men när de inte tog varningar på allvar och övergav Gud förföll hela nationen.

Det är nödvändigt att noga pröva varningar och förutsägelser om framtiden. Det finns också varningar som historien lär oss att vi borde tagit på allvar.

På 1930-talet fanns skarpa varningsröster angående Hitler. I Münchenfördraget från 1938 mellan Nazi-Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien försäkrade Hitler att han inte skulle inleda krig med några europeiska nationer. Många var skeptiska, andra trodde på Hitler. Verkligheten blev uppenbar redan året efter. Hitler invaderade Polen. Snart stod Europa i brand.

När vi skriver september 2020 vet vi att förnekandet av covid-19:s fruktansvärda härjningar i hela världen bara är ett exempel på svårigheter att vilja eller kunna förutse framtida hot.

I boken ”Korset och Stiletten” från 1964 beundrades den amerikanske förkunnaren David Wilkerson för sina insatser bland gangsterligor i New York. Tio år senare publicerade han sin bok ”Synen” med skakande framtidsscenarier för världen angående ekonomi, väderförändringar, sexuell omoral, ungdomsproblem och  förföljelser av oliktänkande. Men 1974 blev Wilkerson närmast föraktad för sina profetiska förutsägelser om framtiden.

Många andra exempel finns på både totalt felaktiga eller spekulativa förutsägelser om vår världs framtid, men också sådana profetior som faktiskt visat sig sanna i historiens backspegel. ”Synen” är ett exempel där det mesta visat sig stämma, trots att det för de flesta framstod som helt orimligt 1974.

Svårigheterna att ”utläsa tidstecknen” har funnits genom hela historien. Jesus varnade sina lärjungar att det skulle komma falska profeter, och även Paulus talade till den första kristna församlingen om det. Det var viktigt då och är viktigt nu att behålla prövning för allt man hör.

Detsamma gäller i vår tid. USA:s president Trump har exempelvis fått korrigera mycket av det han påstått när han gjort ogenomtänkta uttalanden.

Historien har mycket att lära oss om eftertänksamhet och ödmjukhet inför svåra framtidsfrågor. Att ”sticka huvudet i busken” och förneka det mesta är förkastligt.

Den Gud som kristna vill följa utlovar en trygg och ljus framtid, men först på andra sidan graven, i ”det nya Jerusalem”. Jesus har också lovat att den Helige Ande ska leda alla efterföljare till hela sanningen.

Det finns en trygghet och vishet att hämta, men den kräver överlåtelse till tillvarons Skapare. Vanligtvis accepterar vi ”bruksanvisningen” från ”tillverkaren”. För människors liv och framtid kan historien visa att Bibelns ”bruksanvisning” håller. Det som ännu inte gått i uppfyllelse bör rimligen bli sanning när vi tar 4 000 års historia med oss i prövningen.

Hemmets Vän 17 september 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

USA är långt större än president Trump
Osäkerhet skapar nyorientering
Vaccinationen är i gång – men är Sverige redo?
Lucia förmedlar hopp
Covid-vaccinerna snart klara, men är sjukvården redo?
Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies