Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"

Veckans nummer Publicerad: 2020-09-17 15:44

– När människor säger att de inte ens vågar säga vad de tror på handlar det inte längre om en saklig debatt eller saklig kritik, utan om mobbning, säger Micael Grenholm, som tagit initiativ till den digitala konferensen ”Får kristna plats i skolan?” på lördag, som lyfter kristna ungdomars upplevelse av kränkningar i skolan.

– Det är ett problem för Sverige att det här förekommer. Det ska man kunna erkänna och vilja arbeta emot, även om man inte själv är kristen, fortsätter Micael Grenholm, pastor i husförsamlingen Mosaik i Uppsala men också författare, debattör och apologet, om varför han tog initiativet till den digitala konferensen ”Får kristna plats i skolan?” på lördag den 19 september. Bakom konferensen står Svenska Apologetiksällskapet, där han sitter med i styrelsen, tankesmedjan Claphaminstitutet, den kristna skolorganisationen Ny Generation och församlingen Sollentuna Pingstkyrka.

Allvarligt läge

– Vi vill både peka på hur allvarligt läget är, hur mängder med barn i Sverige far illa och känner sig utsatta och hånade på grund av det här. Vi vill också lyfta fram positiva exempel på hur kristna elever redan engagerar sig för att motverka detta. Ny Generation har många exempel på hur kristna skolgrupper kan vara en viktig resurs för kristna elever att få självförtroende, att kunna stå emot och säga emot när sådana kränkningar uppstår, fortsätter Micael Grenholm.

– Vi vill också peka på positiva lösningar och konkreta förslag på vad man kan göra politiskt. Men också vad församlingar kan göra och vad föräldrar kan göra. Vår förhoppning är att det ska bli en kraftsamling av människor som ser att det här är ett problem och som vill göra något åt det. Vi försöker visa på en rad olika sätt som vi kan förbättra kristna elevers situation på, säger han.

Det här är den första konferensen som uppmärksammar frågan – hur kom tanken upp?

– Jag har länge känt att det är otroligt viktigt att uppmärksamma det. Jag var själv utsatt för kränkningar av min tro när jag var i skolåldern. Jag har också hört berättelser från ungdomar när jag är ute och föreläser i kyrkornas ungdomsgrupper i apologetik. Då är det många som berättar att de inte bara får höra kristendomskritik och sakliga argument mot den kristna tron, utan det är också väldigt mycket hån, kränkningar och diskriminering, säger Micael Grenholm och berättar hur han tog upp idén om en konferens först i Svenska Apologetiksällskapets styrelse.

Han finns också med i planeringsgruppen för konferensen tillsammans med Per Ewert från Claphaminstitutet, Andreas Häger från Ny Generation och Ilda Lindell från Sollentuna Pingst.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies