Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19

Ledare Publicerad: 2020-09-10 15:41

Pandemin har i Sverige nu gått ner i en lugn fas. Låg smittspridning, få patienter som intensivvårdas och enstaka dödsfall rapporteras. Men nya utbrott kommer i andra europeiska länder, och faran är på intet sätt över för Sverige.

Därför är det viktigt att använda denna lugna period till förberedelser inför nästa fas. För under vintern och våren visade det sig med alltför stor tydlighet att svensk hälso- och sjukvård hade svårt att hantera pandemin. Betydligt svårare än närliggande länder.

Det började med skyddsutrustning, där lagernivåerna från början var alldeles för låga (handspriten i region Stockholm tog slut redan innan pandemin bröt ut), och avsaknaden av en nationell inköpsfunktion orsakade stor oreda.

Det fortsatte med en oförmåga att organisera och genomföra tester av covid-19 i större skala. Nu har hälso- och sjukvården kommit i gång med detta. Förra veckan testades 125 000 personer. Så dags, när smittspridningen nästan upphört. Det hade givetvis varit betydligt bättre om vi hade kunnat genomföra dessa tester i april eller maj, när smittspridningen var stor.

Naturligtvis finns också positiva exempel – som hur ett stort antal extra intensivvårdsplatser kunde organiseras på kort tid. Men den övergripande bilden är ändå tydlig, vår beredskap var allt annat än god.  

Inför framtiden måste planeringen förbättras. En viktig fråga inför nästa år är hur Sverige ska vara väl förberett när vacciner mot covid-19, som nu är under utveckling, blir godkända för bred användning av europeiska läkemedelsmyndigheten. Sverige har via EU-kommissionen redan tecknat avtal med en första tillverkare, svensk-engelska Astra Zeneca.

Om en bred vaccination mot covid-19 ska kunna genomföras under nästa år behöver detta planeras i detalj. Ett antal frågor måste besvaras.

Vem, vilka grupper ska få vaccin först?

Var ska vaccinationerna utföras, på vårdcentraler, på apotek, på sjukhus?

Och hur ska detta göras på ett smittsäkert sätt? Vi vill ju inte att människor i 70-årsåldern ska stå i långa köer för att få vaccin. Hur ska kallelser gå ut?

Under ledning av Folkhälsomyndigheten ska planering ha satts igång. Men mot bakgrund av hur svårt det var med skyddsutrustningen och testerna, gäller det att säkerställa att detta verkligen planeras grundligt.

Breda vaccinationsprogram kan vara en avgörande insats för att få kontroll över pandemin. Men då måste detta genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Vi svenskar brukar tro oss vara ett välorganiserat land. Det är nu upp till bevis.

Hemmets Vän 10 september 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Tillsätt en äldreminister !
Även Sverige bör erkänna folkmordet på armenier
Oerhörda tragedier bakom adoptioner
KD har rätt – låt staten ta ansvar för sjukvården
Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies