Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sanning är guld värd

Ledare Publicerad: 2020-09-03 15:39

I dagens samhälle sätter vi stor tilltro till register av olika slag. Att de exempelvis ska ge tillräcklig information om personer inför en anställning. När ny personal med arbete i förskola eller skola ska tillsättas prövas deras trovärdighet med uppgifter från belastningsregistret. När en skolpersonal nyligen åtalades misstänkt för sexuella övergrepp, föranledde detta att skolans rektor blev orolig och tog ut uppgifter från belastningsregistret på hela sin personal. Ändå upptäcktes inte den åtalade, som begått allvarliga brott. Personen var inte straffad tidigare och fanns därför inte i något register.

Kameraövervakning på offentliga platser. ID-kontroll vid nära nog alla ekonomiska transaktioner. Legitimation för att hämta ut paket. Det är bara några exempel på hur kontrollsamhället blir allt tuffare. Det brukar sägas att den som ”har rent mjöl i påsen” har inget att oroa sig för. Visst kan det vara så, men ändå smyger sig en känsla av obehag på oss att vi är oerhört kontrollerade idag, i Sverige och i de flesta länder i världen. Och när exempelvis polisen stoppar oss vid en trafikkontroll kommer nervositeten: Är det något fel på bilen? Har jag kört för fort?

Längre tillbaka kunde det heta att ett handslag är en trovärdighetshandling. Men knappast idag, tyvärr. Till och med i rätte­gångar behövs både teknisk bevisning och detaljerad redovisning från vittnen. Och ändå finns det de som nekar ända fram till dess att de samlade bevisen blir helt övertygande.

Tyvärr har världen blivit alltmer förljugen, och trovärdighet måste styrkas än mer noggrant och på olika sätt.

Det tryggaste och bästa är att tala sanning från början och stå för sitt ord. Det brukar också sägas att den som ljuger måste ha mycket gott minne. Den som talar sanning behöver inte ändra sig. Är det sant så behövs inga nya versioner. Verkligheten är dessutom den att man mår allra bäst i sitt inre om man talar sanning. En människas lögner kan till och med skapa både medicinska och psykiska problem.

Om föräldrar från barnens tidigaste år lär dem att alltid tala sanning blir livet också i vuxen ålder lättare. Då mår både barn och vuxna bättre och samhället blir därmed betydligt tryggare. Visst behöver vi kontrollfunktioner för att avslöja lögner, men om vi har som utgångspunkt att de flesta alltid ljuger blir livet ohållbart.

I början av 1970-talet lovade USA:s president Richard Nixon dyrt och heligt att han inte låg bakom ett inbrott i demokraternas partihögkvarter, det som senare blev Watergateskandalen. Väckelsepredikanten Billy Graham litade in i det sista på Nixons försäkran att han talade sanning. När det sedan visade sig att han ljög blev förtroendekapitalet mellan Nixon och Graham raserat under många år.

Balansgången är svår mellan att känna sig säker på om man vågar lita på en person och att inte vara en totalitär kontrollant. Trovärdighet tar tid att förvärva, och om den missbrukas tar det lång tid att bygga upp den igen.

Hemmets Vän 3 september 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten
Lurade av falska löften
Fick äldre covidsjuka den vård de behövde?
Utred Estonia – igen
Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies