Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller

Veckans kommentar Publicerad: 2020-09-03 15:34

Under helgen som gick uppstod oroligheter i Malmö. Enligt polisen var det 300 personer som brände bildäck och kastade gatsten mot polisen. Detta skedde efter en antimuslimsk demonstration, initierad av inresande danska politiker, med syfte att bränna Koranen.

Att bränna böcker hör inte hemma i en modern demokrati med yttrandefrihet. Vare sig det handlar om Koranen, Bibeln eller annan litteratur. Jag tar med kraft avstånd från detta. Böcker ska inte brinna i Sverige. 

Inte heller kravaller, bränder eller stenkastning mot polis hör hemma i en modern demokrati med yttrandefrihet. Tvärtom är det brottsligt och ska beivras.  

Man skulle kunna tänka sig att slagorden som skanderades i Malmö skulle ha riktats mot den avbrutna demonstrationen och mot de personer som stod bakom den.

Men så var det inte. I varje fall inte uteslutande. Det finns nämligen filmer från kravallerna där det framgår att folkmassan skanderade slagord mot judar. De skrek på arabiska: ”Judar, kom ihåg Khaybar! Mohammads armé återvänder!”

För de flesta bosatta i Sverige är detta rimligen svårbegripligt. Men enligt Judiska Centralrådet mördade Muhammed och hans efterföljare judar i staden Khaybar i början av 600-talet.

 ”På så vis går det inte annat än att tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar”, uttalar Judiska Centralrådet och uppmanar polis och andra ansvariga myndigheter att lagföra de individer som gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

Problemen med antisemitism i Malmö är tyvärr kända sedan tidigare. Gång på gång blir judar utsatta för trakasserier och förföljelser i staden.

Detta är alltså inte en engångshändelse. Det är heller inte första gången detta sker. Detta måste upphöra och de som är skyldiga till vad som hände i fredags måste dömas. Men ansvariga politiker i Sveriges tredje största stad måste också nu på allvar vidta långtgående åtgärder mot den växande antisemitismen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska
Frankrike visar vägen
Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies