Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Det blir en tuff höst för småföretagen"

Veckans nummer Publicerad: 2020-09-03 15:10

– Jag är i grunden positiv: Jag tror att Sverige kan utvecklas och bli ännu bättre om tio, tjugo år. Men man kan inte ta det för givet. Det måste man jobba hårt för, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, i ett samtal innan höstriksdagen öppnar på tisdag. Det handlar om en ovanlig vår och sommar, om återstartspaket och småföretagare i coronakristider och om vad regeringen borde prioritera i höstens budget.

När riksdagen öppnar på tisdag, den 8 september, är mycket annorlunda efter en vår och sommar i coronans tecken. Pandemin och dess följdverkningar har drastiskt ändrat utsikterna för både svensk och global ekonomi och många länders BNP (bruttonationalprodukt – ett mått på den totala ekonomi-ska aktiviteten i ett land) vän-tas falla kraftigt i år världen över. I Sverige handlar det om ett beräknat fall på 4,6 procent – inte fullt så lågt som man väntat sig. Men för många länder väntar betydligt bistrare tider.

Ett historiskt åtgärdspaket

Finansminister Magdalena Andersson presenterade för någon vecka sedan ett historiskt åtgärdspaket på över 100 miljarder kronor i S-budgeten 2021 för att få fart på Sverige igen. Där ingår både välfärdssatsningar och sänkt skatt.

– Vi ska också bygga ett långsiktigt starkare samhälle, förklarar hon för TT men varnar samtidigt för stor osäkerhet inför hösten.

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, oroar sig för innehållet i budgeten när den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna har förhandlat klart.

– Nu ska alla fyra partier få sitt. Jag hoppas att man har en tydlig beslutsamhet och kan stärka arbetslinjen och bekämpa arbetslösheten – att inte alla tycker att det är viktigare att få igenom sina favoritförslag, fortsätter hon till TT.

Enormt många möten

Elisabeth Svantesson sitter själv i finansutskottet och hon berättar för Hemmets Vän att det in-neburit ”enormt många möten” i en närmast tom riksdag under våren och sommaren.

– När krisen slog till var det först naturligtvis på ett mänskligt plan som Sverige skakade, men också på ett ekonomiskt plan, eftersom ekonomin störtdök. Vi som parti ville jobba fram våra förslag och se vilka krispaket som kunde rädda jobb och företag. Och regeringen kom med sina förslag. Så vi behandlade enormt många extra krispaket, eller ändringsbudgetar, i finansutskottet.

– Nu känns det bra att börja igen men också annorlunda. Vi anpassade riksdagsarbetet under våren och sommaren till 55 ledamöter som en slags miniriksdag. Det kommer vi att fortsätta med åtminstone tre månader framåt, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Satsa på skolor för barn i konfliktområden"
"Det är pengar i sjön"
"Alla mina resor lärde mig att älska människor"
"Vi har haft många fina samtal"
"Idag växer kyrkan där den är som svagast"
EU-basen: "Att rädda liv kan inte väljas bort"
Migrationspolitik splittrar
"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"
"Viktigast att se människan"
"Drönarpiloten" Bengt fotar kyrkor från ovan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies