Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Våra historier från Förintelsen har blivit mycket aktuella igen"

Veckans nummer Publicerad: 2020-09-03 15:03

– Vi kommer att fortsätta berätta så länge vi orkar, säger Dina och Jovan Rajs, som för någon vecka sedan tilldelades Raoul Wallenberg-priset för sitt arbete med att sprida kunskap om sin barndom under andra världskriget, om Förintelsen och om civilkurage.

Vi möttes hösten 2018 då deras gemensamma bok ”Att återvända till livet” (Natur & Kultur) gavs ut och Hemmets Vän berättade deras historier. Men makarna Dina och Jovan Rajs har i snart 20 år spridit kunskap till barn och unga genom sina livsberättelser. Ett trettiotal gånger om året föreläser de i skolor, bibliotek, kyrkor och kulturhus om uppväxten i ett krigsdrabbat Europa, i Förintelsen, på flykt, och i getton. I dessa pandemi­tider hålls föredragen digitalt via appen Zoom.

– Förutom att föreläsa och visa bilder skriver vi böcker, vi har två teaterföreställningar som vi framför, en är fortfarande levande, och vi har haft en utställning med barnteckningar tillsammans med Forum för levande historia i Stockholm (september 2019 – januari 2020), berättar Dina Rajs när vi nu talas vid på telefon.

”Hedrande pris”

De har fått årets Raoul Wallenberg-pris för att de ”outtröttligt sprider kunskap genom sina egna berättelser i Raoul Wallenbergs anda”, skriver prisjuryn. Det är ”ett fönster till historien som hjälper oss att veta vad som har hänt och hur vi kan agera idag för att det inte ska ske igen”, fortsätter juryn.

– Det är hedrande och fantastiskt, säger Dina, och Jovan förklarar att de är mycket glada för priset.

– Det betyder ett erkännande av vad vi gör. Att det är rätt och att vi gör det i Raoul Wallenbergs anda, fortsätter Dina.

Dina och Jovan Rajs växte båda upp i Jugoslavien men deras berättelser är olika. Dina var tre år när kriget kom till Jugoslavien 1941. När hennes pappa blev krigsfånge flydde hon tillsammans med sin mor och sina farföräldrar till ungers­kockuperade Novi Sad och där­ifrån till Budapest, där de levde gömda. Det var också där hon bland annat mötte Raoul Wallenberg vid två tillfällen.

– Min faster och hennes man bodde i Novi Sad och de hade en son som fick en hjärntumör. De åkte år 1941 hastigt till Sverige för att sonen skulle opereras hos den kände professorn och hjärnkirurgen Herbert Olivecrona här i Stockholm. Sedan kunde de inte återvända till Jugoslavien, berättar Dina Rajs.

– När vi senare väl var i Sverige visade det sig att min farbror hade arbetat tillsammans med Raoul Wallenberg på Mellan­europeiska Handelsaktie­bolaget, hos doktor Lauer (ungraren Koloman Lauer). Min faster hade fått hjälp av doktor Lauer att skicka mediciner till mina farföräldrar och brev från min pappa som var i krigsfångenskap med diplomatpost.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Satsa på skolor för barn i konfliktområden"
"Det är pengar i sjön"
"Alla mina resor lärde mig att älska människor"
"Vi har haft många fina samtal"
"Idag växer kyrkan där den är som svagast"
EU-basen: "Att rädda liv kan inte väljas bort"
Migrationspolitik splittrar
"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"
"Viktigast att se människan"
"Drönarpiloten" Bengt fotar kyrkor från ovan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies