Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Hur ska vi förhålla oss till naturen och miljön?"

Veckans nummer Publicerad: 2020-09-03 15:00

Fem frågor till Erika Stacke, styrelseledamot i God Jord, som leder ”Nära den goda jorden” – en bibelskolekurs på distans med fokus på miljö och lärjungaskap på Hyllie Parks folkhögskola.

 Hur kom kursen till?

– Det var några i personalen på Hyllie Park som hade funderat kring att vi ser ett behov av ett forum, där man kan vända och vrida på miljö- och klimatfrågor utifrån ett kristet perspektiv. Där vi kunde undersöka vad det finns i den kristna tron som svarar mot de här utmaningarna. De hörde de av sig till oss i God Jord, och tillsammans har vi tagit fram den här distanskursen.

Vad handlar kursen om?

– Vi tar upp frågor som: Vad säger den kristna tron och Bibeln om hur vi ska förhålla oss till naturen och till miljön? På vilket sätt ger den kristna tron människan ansvar att ta hand om naturen och vad finns det för redskap i vår tro för hur vi ska leva gentemot naturen? Vad finns det för kristna principer och värderingar som kan vägleda oss idag? Och hur ska vi förhålla oss till dessa frågor som är så aktuella för så många idag?

– Vi vill hitta det som egentligen alltid har funnits där i den kristna tron och i de bibliska texterna – tanken om förvaltarskap, tanken om att jorden är Guds. Men också se hur de möter de väldigt nutida och aktuella frågor som vi har här och nu. Vi tar upp frågor om lärjungaskap: hur lever jag som kristen, om kyrkans roll: hur kan kyrkor och församlingar leva ut den kallelse som vi ser i Bibeln, om att förverkliga Guds Shalom på jorden gentemot varandra och gentemot den övriga skapelsen.

– Vi pratar till exempel om olika sätt att tolka Bibeln, exempelvis kring skapelseberättelsen och profettexterna i Gamla testamentet. Men också konkreta ämnen som ekonomi eller politik – hur ska kyrkan förhålla sig till politiskt arbete? Vi pratar om miljö­frågorna – hur ser det ut? Om visionen kring vad det är vi vill se och vad har Gud tänkt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Satsa på skolor för barn i konfliktområden"
"Det är pengar i sjön"
"Alla mina resor lärde mig att älska människor"
"Vi har haft många fina samtal"
"Idag växer kyrkan där den är som svagast"
EU-basen: "Att rädda liv kan inte väljas bort"
Migrationspolitik splittrar
"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"
"Viktigast att se människan"
"Drönarpiloten" Bengt fotar kyrkor från ovan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies