Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Löfvens sommartal saknar nya förslag

Ledare Publicerad: 2020-08-27 15:31

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven har framfört sitt sedvanliga sommartal. Det hölls på den socialdemokratiska kursgården Bommersvik, utan publik.

Stefan Löfven var tydlig när det gäller äldreomsorg. Med formuleringar om att nu får det vara nog och att man inte ska behöva vara rädd för att bli gammal kom han fram till att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg.

Vem kan säga emot? Sverige är ett land med mycket högt skatte­tryck. Och Sverige lägger en större andel av våra resurser på sjukvård och omsorg än många jämförbara länder.

Därmed borde finnas förutsättningar för äldreomsorg med hög kvalitet. Men trots detta är det uppenbart och väl dokumenterat att kvalitetsbristerna är omfattande.

Detta har, om något, blivit tydligt i och med covid-19-pandemin. I Sverige har vi inte lyckats hålla smittan borta från äldreomsorgen, från särskilda boenden eller från personer som har stöd av hemtjänsten. Detta blev en av orsakerna till att Sverige har en mycket hög dödlighet per capita på grund av covid-19.

När ordföranden för Socialdemokraterna, tillika landets statsminister, presenterar målsättningen att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg förväntar man sig därför ett rejält reformpaket, ett antal förslag till reformer och förbättringar.

Men Stefan Löfven återgav istället tidigare satsningar och ett ensidigt fokus på personalen inom äldreomsorgen. Allt i generella termer.

Inte dåligt i sig, men eftersom Socialdemokraterna sedan många år styr i ungefär hälften av landets kommuner infinner sig givetvis frågan varför de inte gjort mer åt problemen tidigare?

Den som verkligen önskar en kraftig förbättring av äldreomsorgen önskar mer än så.

I takt med att medellivslängd och pensionsålder stigit behöver först av allt det friska åldrandet uppmärksammas. Att som idag under covid-19 klumpa ihop alla över 70 år som ett kollektiv visar brist på förståelse och har givit stora negativa konsekvenser.

För det andra bör möjligheten att bo kvar hemma under trygga omständigheter förbättras och förstärkas. Här ger digital teknik redan idag möjligheter att utveckla vården i hemmet på ett helt nytt sätt. På sin ålders höst kan man bo kvar i sin bostad under trygga former istället för att flytta till ett särskilt boende.  

För det tredje behöver personalens kompetens förbättras. Det visar till exempel den pågående diskussionen om personalens språkkunskaper. Självklart måste de som arbetar inom äldre­omsorgen kunna prata svenska. Hur ska de annars kunna utföra sitt jobb?

För i grund och botten handlar det om att kunna åldras med just värdighet, med bibehållen respekt för den enskildes vilja och förmåga. Och det krävs ett reformpaket för att åstadkomma detta.

Hemmets Vän 27 augusti 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten
Lurade av falska löften
Fick äldre covidsjuka den vård de behövde?
Utred Estonia – igen
Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies