Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige

Veckans kommentar Publicerad: 2020-08-20 16:24

Förra veckan undertecknades ett formellt fredsavtal mellan staten Israel och Förenade Arabemiraten. Ett formellt fredsavtal har alltså saknats, trots att det inte förekommit strider på många årtionden.

För Israel är detta givetvis ett mycket positivt steg framåt. Och de positiva tongångarna var tydliga i kommenterar från länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och framförallt USA, som varit med och förhandlat fram avtalet.

Men tonen i Sverige har varit förvånansvärt tveksam. 

Låt mig ta ett exempel. I SVT:s nyhetsinslag den 14 augusti finns inspelade kommentarer från två parter, från Hamas och från den palestinska regeringen på Västbanken, det vill säga PLO:s politiska gren. På bild på SVT:s webbplats syns Hamas talesperson.

Hamas är en terrorstämplad organisation av EU, Japan, Egypten, USA, Storbritannien med flera. Är detta den mest relevanta parten att kommentera fredsuppgörelsen?

I löptext står förvisso att FN, Storbritannien och Jordanien är försiktigt positiva. Men ingressen inleds med frågan om avtalet är ”en kniv i ryggen på palestinierna”. Och tonaliteten i kommentarerna i det bandade inslaget från Hamas och PLO är i liknande tongångar. Positiva kommentarer från externa parter uteblir.

Jag har följt staten Israel, och diskussionen om detta land, så länge jag kan minnas. Jag har under årtionden, gång på gång förvånats av hur svenska medier vinklar händelser och nyheter som inbegriper Israel på ett helt annat sätt än omvärlden.

Inte sällan utmärker sig SVT som en av de mest kritiska rösterna. SVT säger sig vara public service, det vill säga i allmänhetens tjänst. Denna text förefaller snarare vara skriven i Hamas tjänst. SVT låter alltså Hamas, en organisation vars uttalade syfte är att utplåna staten Israel, kommentera fredsavtalet. Enligt sändningsavtalet ska SVT ”ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor”.

Att låta en terrorstämplad organisation kommentera ett fredsavtal är varken informativt eller allsidigt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Sverige – lär av Israel
Kom, låt oss återgå till livet
Det här tar vi med oss från året som gått
Vad är ett löfte värt?
Livsviktigt få vara del i en gemenskap
Vi i kyrkorna har gjort ett otroligt jobb
Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies