Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Poliser behöver polisskydd

Veckans kommentar Publicerad: 2020-08-13 15:43

I dagarna ska det nya polishuset i Stockholmsförorten Rinkeby invigas. Byggnationen är flera år försenad eftersom det varit svårt att få tag på någon entreprenör som velat åta sig uppdraget. Här är tänkt att 200 poliser och 80 civilanställda ska ha sin arbetsplats.

Enligt senaste numret av Polistidningen har ett av problemen varit de anställdas säkerhet, i synnerhet för personal som ska gå hem efter att ha tjänstgjort kväll eller natt. Nu blir lösningen att en polispatrull kommer att eskortera dem och följa dem på vägen hem. 

Givetvis ska poliser ha så trygga arbetsvillkor som möjligt. Finns det en hotbild mot dem ska de skyddas. Vem vill annars satsa på polis­yrket? Framförallt för dem som utreder grova brott och arbetar med organiserad brottslighet växer hotbilden.

Men samtidigt undrar jag: Vart är vi på väg? Om tryggheten i en stadsdel i vår huvudstad är så låg att till och med poliser behöver polisskydd? Var ska det sluta?  

Om poliser som inte ens är i tjänst behöver skydd, hur är det då för alla dem som bor i stadsdelen? Hur är tryggheten för dem?

Vi vet att boende kan tvingas att betala för beskydd. De kan hotas till att inte vittna om brott de bevittnar. Och många som utsatts för brott kan tvingas stå ut med smärta och lidande utan att våga anmäla.

De som är värst drabbade av otrygghet i stadsdelar som Rinkeby är de människor som bor där.  

Vår lagstiftning måste vara relevant för att hantera en organiserad brottslighet, där tonåringar många gånger utför grova brott. Ett antal lagar har skärpts och fler är på väg.

Men polisen behöver även se över sina arbetssätt. Är arbetssättet optimalt, inte bara för att bekämpa den kriminalitet vi haft sedan länge utan för den allt tyngre, organiserade brottsligheten?

Detta är viktiga frågor för oss alla. Men speciellt viktiga för brottsoffren och för dem som bor i utsatta områden.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska
Frankrike visar vägen
Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies