Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Jesus-båten blev ett begrepp i kappseglingssammanhang"

Veckans nummer Publicerad: 2020-08-06 13:21

– Skriv att det aldrig är för sent att säga ja till Jesus, säger Lennart Janson, 77. För 16 år sedan bestämde han sig för att gå en Alpha-kurs, och under den första gudstjänst han gick på fick han ett gudsmöte som förändrade allt för den tidigare idrottsläraren och  världsmästaren i kappsegling.    

– Jag trodde att kristna var tråkiga och fantasilösa – det var precis tvärtom, fortsätter han.

– Jag har varit väldigt aktiv som idrottare, men i dagens läge är min kropp helt slut. Det är muskler som gått av och liknande, så nu är det slut på kappseglandet, säger Lennart Janson när vi talas vid på telefon. Han växte upp på Västkusten i en kärleksfull familj men där den kristna tron var en ickefråga för föräldrarna. Istället var det idrotten som var viktigast, och under många år arbetade han som idrottslärare på grundskolan samtidigt som först handbollen och sedan kappseglingen tog mycket av fritiden.

Världsmästartitel

– Kappseglingen var stort. I mitten på 1970-talet var jag bland de första som ha-de sponsorer. Jag kom på att med de kontakter jag hade kunde jag erbjuda mina spon-sorer att segla med båten. Så jag seglade med deras kunder och de tyckte att det var toppen. Det var Ericsson och Telia och andra, fortsätter Lennart Janson.

Det blev också en världsmästartitel för honom år 1982.

– Vi seglade med en liten båt, det var bara tre mans besättning men ändå havskappsegling. Det var fantastiskt roligt och ett enormt drag, både i Sverige och internationellt. Över 50 båtar hade kommit till Marstrand för att delta i VM i miniton, och vi tränade intensivt innan tävlingarna, säger han.

Vad fick dig att gå en Alpha-kurs?

– Jag vet faktiskt inte, det blev bara så, fortsätter Lennart Janson och berättar om höftleds-operationen som tvingade honom att hoppa av idrottslärarjobbet. Istället blev han marknadsföringskonsult på ett företag, och det var där han träffade en tidigare gymnasiekompis.

– Jag mindes honom från studenten som väldigt splittrad och hur han hoppade på allt. Alla tokiga trender skulle han pröva, han var med på allt. Och nu mötte jag en lugn, balanserad person. Han var helt annorlunda och jag frågade: ”Vad har hänt?” Så småningom kröp det fram att han hade börjat en Alpha-kurs och det väckte en nyfikenhet hos mig: ”Vad är det? Handlar det om kappsegling?”

Läs mer i Hemmets Vän nr 32 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Satsa på skolor för barn i konfliktområden"
"Det är pengar i sjön"
"Alla mina resor lärde mig att älska människor"
"Vi har haft många fina samtal"
"Idag växer kyrkan där den är som svagast"
EU-basen: "Att rädda liv kan inte väljas bort"
Migrationspolitik splittrar
"Kränkningarna har blivit vardag för unga kristna"
"Viktigast att se människan"
"Drönarpiloten" Bengt fotar kyrkor från ovan


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies