Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU

Veckans nummer Publicerad: 2020-07-30 15:25

Samtidigt som relationen med Kina är mer ansträngd än på länge flyttar Indien fram sina internationella positioner och fördjupar partnerskapet med EU.

– Indien signalerar och sätter tryck bakom sin vilja att påverka situationer i ett mycket större geografiskt område än tidigare, säger Henrik Chetan Aspengren, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Sommarens upptrappning av konflikten mellan Indien och Kina visar på hur Indien allt tydligare bemöter Kina i sina egna intresseområden. Samtidigt ut­ökar landet sina militära samarbeten med USA, köper krigsmaterial från Ryssland och skriver på samarbetsavtal med EU. Med en snäv balansgång mellan de olika stormakterna har Indien som mål att själv bli en storspelare i världssamfundet.

– Det har delvis med prestige och delvis med den indiska ekonomin att göra. (Indiens premiärminister) Modi vill att landet ska återfå den makt och status som han menar att det en gång haft, säger Henrik Chetan Aspengren.

Den 15 juli skrev Indien och EU under ett avtal om ökat samarbete. Det innebär ett utökat samarbete kring allt från terrorbekämpning och försvar till stöd för internationella organisationer och kampen mot klimatförändringarna. Samarbetet är tänkt att stärkas ytterligare i vår då EU:s alla stats- och regeringschefer ska träffa Indiens premiärminister vid ett toppmöte.

Viktig Kinarelation

Mindre än en månad innan avtalet skrevs under dödades 20 indiska soldater och många fler skadades vid sammandrabbningar med kinesisk militär vid ländernas omtvistade gräns i Himalayaområdet. Konflikten har sedan utökats till att även gälla de ekonomiska relationerna, där Indien bland annat förbjudit flera kinesiska appar – bland annat Tiktok. Hur Indiens relation med Kina utvecklar sig berör hela världen, anser Chetan Aspengren.

– Det kommer vara viktigt i många frågor framöver, även för oss i Sverige. Hur Indien utvecklar sina relationer framöver med EU, USA och Ryssland är något vi allt mer kommer behöva ha koll på, säger han.

Chetan Aspengren poängterar att Indien rent ekonomiskt har mer att förlora på en konflikt med Kina.

Grundbulten i Indiens utrikespolitik har legat i att vara obunden från allianser med mål att stärka landets egen ekonomi och intressen. Under senare år har landet fördjupat kontakten med USA. Landet har också flyttat fram sina positioner i Afrika där de är på gång att öppna 20 diplomatiska beskickningar med mål att säkra råvarutillgångar, skapa möjligheter att köpa råvaror och att säkra strategiska militära intressen.

– Indien balanserar de olika partnerskapen man ingår. I balansspelet ingår vetskapen om att Indien vet att de i framtiden kommer att bli en viktigare global aktör och är en stor marknad.

Läs mer i Hemmets Vän nr 31 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"
Storm av kritik efter resa
Afghanistan: Ökat våld i skuggan av fredssamtal
"Ska vi rädda jobben krävs snabba beslut"
1921 var kvinnornas år
"Ett uppsving för trygg mat under förra året"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies