Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Behövs det fler eller färre poliser?

Veckans kommentar Publicerad: 2020-07-23 14:33

Två forskare från Lunds universitet har i dagarna publicerat en debattartikel där de föreslår en kraftig minskning av den svenska polisen. Under rubriken ”Alternativet till dagens rasistiska polisarbete: Nedmontera polisen!” skriver forskarna att det är bara minimala problem i samhället som behöver lösas med hjälp av en våldsmakt. Största delen av polisen kan därför skalas bort. Forskarna är hemmahörande vid rättssociologiska institutionen. 

Var ska jag börja? I Sverige ser vi grov och våldsam brottslighet som under ett antal år vuxit i omfattning. Bombdåd, systematiska bilbränder, överfall och rena avrättningar hör numera till nyhetsrapporteringen i och om Sverige. Och polisen med begränsade resurser står många gånger handfallen.  

Vad är då lösningen på problemet att den organiserade brottsligheten steg för steg stärker sitt grepp? Inte är det färre poliser som är lösningen. Och nej, svensk polis är varken rasistisk eller speciellt repressiv.

I mer än fem års tid har debatten handlat om att Sverige behöver fler poliser. Vi har lägre antal poliser per capita än grannländerna. Mot bakgrund av den organiserade brottsligheten i Sverige bör vi snarare ha fler poliser per capita än våra grannländer. Debatten har också handlat om att vi behöver stärka rättsväsendet och att vi behöver en lagstiftning som är anpassad till en verklighet där till och med tonåringar idag begår grova våldsbrott.  

Denna ytterst allvarliga samhällsförändring har uppenbarligen gått forskarna förbi. Eller så är uppfattningen på rättssociologiska institutionen att polisen, och närliggande delar av rättsväsendet får man förmoda, kan minskas kraftigt utan negativ inverkan på brottsbekämpningen. Man häpnar.  

Vi behöver fler poliser, inte färre. Och vi behöver återställa tryggheten för en växande andel av Sveriges befolkning som upplever hot och osäkerhet som en del av sin vardag. Att tro att detta är möjligt utan stark polismyndighet och rättsväsende är fullständigt världsfrånvänt.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska
Frankrike visar vägen
Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies