Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Att ställa frågor är alltid av godo

Debatt Publicerad: 2020-07-16 13:51

Svar från Åke Hällzon:

Jag är medieman och inte bibeldoktorand. Men så mycket har jag läst min Bibel att jag vet att jag inte kan läsa som det står. Dels för att det skulle bli fel givet att vår värld är en annan än Bibelns, och dels för att jag inte har kunskapen – jag förstår inte allt.

Det pingstvännen och författaren Peter Halldorf efterfrågar är en större teologisk ödmjukhet i frågan om hur knutbytragedin ska hanteras (Dagen, 18 juni). Han ställer bra frågor. Hur kunde det ske, varför hos oss? Halldorf ser en problematisk bibelsyn och texttolkning som en av orsakerna. ”Självkritiken, rannsakan över vad det är i den egna teologins och andlighetens dna som varit katalysator för denna katastrof, väntar ännu”, skriver Halldorf. David Svärd ser inte ett sådant behov. ”Peter Halldorfs bibelsyn är inte Pingsts”, skriver han. ”Halldorf tycks […] ge uttryck för en bibelsyn som vi som pingstvänner knappast kan acceptera”, slår Svärd fast och gör sig till tolk för hur en av Sveriges största folkrörelser läser Bibeln.

Sekter finns det många av, men det unika med Filadelfiaförsamlingen i Knutby är att de som flyttade dit kom från just pingstförsamlingar och troskarismatiska sammanhang. Tillsammans, men oberoende av varandra, bar de med sig en tradition och kultur som möjliggjorde läsningar av Bibeln vilka fick fruktansvärda konsekvenser. Och det är just till Bibeln och sättet att läsa den som Åsa Waldau hänvisar när Kristi brud skulle komma att bli något helt nytt i den skruvade Knutby-versionen. I Knutbydokumentären hör man henne säga att när Bibeln talar om ”Kristi brud” är det inte församlingen som avses. Hon läser ordet brud bokstavligen och ingen säger emot.  

När en del av Pingströrelsen, med dess språk, begrepp, traditioner och stolta historia, blir till så kallad True Crime-dokumentär i SVT, då gör man klokt i att ödmjukt lyssna på kritik. Inte minst när den kommer inifrån från en av rörelsens främsta författare och intellektuella. Ta frågorna på allvar. De kommer att dyka upp inom kort igen, amerikanska streamingjätten HBO, en av världens största film- och serieproducenter, aviserar att man ska göra en engelskspråkig internationell version av tragedin med lansering i hela Europa. Då håller det inte att svara att Knutby är något unikt.

Åke Hällzon, chefredaktör


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Grundbulten i livet: Var inte rädd
Förankra Sverige i de kristna värdena
Gör Sverige till humanitär stormakt
Den liberala demokratin attackeras
Hoppingivande tecken i mörk tid
Tidens tecken och tecken i tiden
Ensam är inte stark – Sverige bör gå med i Nato
Demokrati livsfarligt för Putin
Hur möter vi människors oro?
Hur neutralt var egentligen Sverige?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies