Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sverige måste protestera – Hagia Sofia blir åter moské

Ledare Publicerad: 2020-07-16 13:34

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har låtit meddela att Hagia Sofia, den stora katedralen i centrala Istanbul, återigen ska bli moské. Det handlar om ett världskulturarv som när den byggdes var världens största kyrka. Hagia Sofia var under 900 år den centrala helgedomen för de ortodoxa kyrkorna.

Efter att Konstantinopel föll 1453 gjorde sultan Mehmet II om den till moské. Men när Kamal Ataturk efter första världskriget skapade det moderna Turkiet ur resterna av det Ottomanska väldet, gjordes Hagia Sofia om till museum. Det var en del av hans strävan att skapa en modern stat, öppen för kontakter med Europa. 

Nu vill alltså president Erdogan att kyrkan återigen ska bli moské. Han har steg för steg stärkt greppen om landet och sedan han tillträdde som president 2003 blivit allt mer religiös och islamistisk i sitt ledarskap.

Beslutet är populärt i Turkiet. Det är dock allt annat än populärt i omgivningen.

Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet.

Den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, har redan tidigare sagt, att om Hagia Sofia omvandlas till en moské så kommer det att ”vända miljoner kristna runt om i världen mot islam”. 

Kyrkornas världsråd uppmanar Turkiets president Erdogan att ändra sig angående Hagia Sofia, och dess ledare Ioan Sauca skriver i ett öppet brev att organisationen är bestört.

Påve Franciskus fördömer beslutet och säger sig ha blivit djupt smärtad av det.

FN-organisationen Unesco kritiserar Turkiet för beslutet om Hagia Sofia och menar att beslutet kan strida mot världsarvskonventionen. 

Från grekiskt håll kallas beslutet en ”öppen provokation”.

Att beslutet provocerar är uppenbart. Och det är givetvis tänkt att provocera. Omgivningens protester stärker Erdogans position i Turkiet. Han är pressad av striderna i Syrien och att landets ekonomi har utvecklats dåligt under senare år.

Relationen mellan kristendom och islam är av stor betydelse. Den är en del av den politiska utvecklingen, framförallt i Mellanöstern, men även här i Sverige. Detta är ett faktum, om än kanske svårt att förstå ur ett svenskt perspektiv, eftersom vi är världens mest sekulariserade land.   Sveriges regering har hittills inte protesterat eller agerat, men kristdemokraternas parti-ledare Ebba Busch, tidigare statsministern Carl Bildt och flera andra mellanösternkännare kräver detta nu.

Presidentens beslut om Hagia Sofia är ett mycket oroande tecken på försämrad relation mellan islam och kristendom. Beslutet bör ändras. Sverige bör protestera.

Hemmets Vän 16 juli 2020   


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Byt perspektiv
Våld mot lärare vittnar främst om brist på etik
"Det mesta är ännu ogjort – underbara framtid!"
Ljuset starkast i allhelgonatid
Gräns för religionsfriheten
Lurade av falska löften
Fick äldre covidsjuka den vård de behövde?
Utred Estonia – igen
Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies